Vágólapra másolva!
Megrendülni látszik a befektetők bizalma Dubaj, sőt a Perzsa-öböl egész térsége fizetőképességében, miután az emirátus két vállalata hat hónapos fizetési halasztást kért. Abu-Dzabi talán kihúzhatja a bajból szomszédját, de a kockázatos gazdasági modellnek aligha van jövője.
Vágólapra másolva!

Dubaj két vezető vállalata több milliárd dollárnyi kötelezettsége teljesítésének jövő májusra halasztását kérte hitelezőitől - jelentette a Reuters. A lépés része azon törekvésnek, hogy átstrukturálják az összesen 59 milliárd dollárral tartozó, állami tulajdonú Dubai World holding hitelállományát - a kormányzat a Deloitte tanácsadó céget bízta meg ennek levezénylésével.

A gazdasági válság által érzékenyen érintett holdingnak a jövő hónapban 3,5 milliárd dollárnyi törlesztési kötelezettsége van. A halasztás hírére több hitelminősítő azonnal leminősített számos állami céget, a Moody's többet "bóvlikategóriába" sorolt, az S&P pedig jelezte, az "átstrukturálás" lényegében fizetésképtelenségnek tekinthető.

Dubaj hatévnyi erőteljes növekedése 2008 második felében megtorpant, ingatlanpiaca megingott - nem véletlen, hogy a két bajba jutott cég egyike a Nakheel, amely egyebek között a Perzsa-öbölben épített mesterséges szigetekről híresült el. Az ingatlanárak az utóbbi időben drasztikusan csökkentek, ez alól a legdrágább projektek sem kivételek.

A Reuters elemzők véleményét idézve azt írja, hogy az emirátus megmentője egyik szomszédja, Abu-Dzabi lehet. Ott nem a szolgáltatások, a turizmus és az ingatlanipar, hanem az olajüzlet a sokkal konzervatívabb elvek alapján irányított gazdaság motorja. Megjegyzendő, a hírek máris kellemetlen hatással vannak a térség egészére: Dubaj mellett Abu-Dzabi, Szaúd-Arábia és Katar adósságtörlesztés-kockázati biztosításainak díja is megugrott.

A BBC szerint a történtek kétségessé teszik, képes lesz-e Dubaj visszafizetni összesen 85 milliárd dollárra rúgó adósságát. Nagyon valószínűnek tűnik mindenesetre, hogy a nagyszabású állami fejlesztésekre és a külföldi tőkebefektetésekre alapozott, az utóbbi években látványos eredményeket produkáló gazdasági modellnek befellegzett.

Forrás: AFP