A benzin miatt gyorsult az infláció

Vágólapra másolva!
Az októberi 4,7 százalék után novemberben 5,2 százalékkal emelkedtek az árak éves összevetésben - közölte péntek reggel a Központi Statisztikai Hivatal. A piaci várakozásokat enyhén meghaladó emelkedés elsősorban az üzemanyagok és az idényáras élelmiszerek drágulásával magyarázható  
Vágólapra másolva!

Gyorsult az infláció az előző hónaphoz képest: novemberben 12 hónappal ezelőtti szinthez képest 5,2 százalékkal voltak magasabbak az árak, havi szinten pedig 0,3 százalékos volt a drágulás.

A Központi Statisztikai Hivatal által közzétett inflációs adat valamivel meghaladja a piaci várakozásokat, a legtöbb elemző, köztük a Bloomberg által megkérdezett szakértők is 5 százalékos áremelkedéssel számoltak.

Sok múlott az üzemanyagokon

Havi összevetésben az élelmiszerek körében 0,6 százalékos volt a drágulás. Ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára 7,5 százalékkal emelkedett, a csokoládé, kakaó 2,6, a tojás pedig 1,2 százalékkal drágult, miközben a sertéshús 3,3, a sajt 2,4, a cukor pedig 1,2 százalékkal lett olcsóbb. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. Októberhez képest legnagyobb mértékben az egyéb cikkek árai emelkedtek, ezen belül járműüzemanyagok ára 3,9 százalékkal nőtt, ami fontos szerepet játszik az magasabb inflációban.

Éves alapon is jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak, a 8,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A benzin és gázolaj mellett ugyancsak az egyéb termékek közé sorolt gyóygszerek és gyógyáruk 8,5 százalékkal drágultak. Tavaly novemberhez képest az élelmiszerek az átlagnál kisebb mértékben, 3,3 százalékkal drágultak, kiemelkedő volt azonban a tojás és a kávé egyaránt 11,6, a párizsi, kolbász 9,9,
valamint a házon kívüli étkezés 7,3 százalékos áremelkedése.

Jövőre már jobb lesz

Az infláció idei alakulását befolyásolta a júliusi áfaemelés, ám ez a lépés jóval kevésbé dobta meg az árakat, mint arra számítani lehetett. Ez pedig azt jelzi, hogy az amúgy is gyenge forgalmi adatokat produkáló kiskereskedelem nem emelte a várt mértékben az árakat. Augusztusban egyébként 5, szeptemberben 4,9 százalékos volt az infláció, ami rendre alulmúlta a várakozásokat, az októberi 4,7 százalékos index auonban csak alig tért el a prognózisoktól.

Jövőre jelentősen csökkenhet az árindex, az Magyar Nemzeti Bank legfrisebbn infláció jelentése szerint. Az idei indirektadó-intézkedések (áfaemelés) átmeneti inflációnövelő hatásainak kifutásával a fogyasztói infláció tartósan a középtávú inflációs cél alá süllyedhet és még 2011-ben is várhatóan 2 százalék körül alakul. A jegybank jövőre az idén 4,2, jövőre 3,9, egy évvel később pedig 1,9 éves inflációt jósol.