Magyarország megbízhatóbb Görögországnál

Vágólapra másolva!
Ukrajna és az euróövezeti tag Görögország egyaránt a legkockázatosabb szuverén adósok között fejezi be az idei évet. A görög adósság törlesztésére kötött biztosítások árazása alapján Magyarországot megbízhatóbbnak ítéli a piac - derül ki egy csütörtökön Londonban kiadott elemzésből.
Vágólapra másolva!

A világ legkockázatosabb államadósa jelenleg Venezuela; közvetlenül utána Ukrajna következik.

Az első tízben négy kelet-európai gazdaság van, Ukrajnán kívül Lettország, Litvánia és Románia. A tíz legkockázatosabb adós között van továbbá a súlyos költségvetési és adóssággondokkal küzdő Görögország, amelyet sorra minősítenek vissza a nemzetközi hitelminősítők - írja év végi összehasonlító elemzésében a CMA DataVision, a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég, amely a szuverén adósságtörlesztési kockázat fedezetére szolgáló határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása alapján listázza az egyes gazdaságokat. (A CDS-ek megmutatják, hogy a piac mennyire bízik abban, hogy az adott ország visszafizeti az adósságát.

A csütörtöki árazások alapján CDS-árazása 24 bázisponttal 262,90 bázispontra emelkedett, a görög CDS díjszabása kirívóan magas a többi, euróövezeti országhoz képest. Németországé 22 bázispont, Franciaországé 26 bázispont körül mozog, de a gyengébb törlesztéskockázati megítélésű euróövezeti tagállamoké - Spanyolország, Portugália - is csak 70-90 bázispont között jár.

A piac Magyarországot is megbízhatóbbnak tartja Görögországnál. A magyar CDS-árazás a csütörtöki londoni kereskedésben 243,81 bázispont volt, ez azt jelenti, hogy a magyar törlesztésbiztosítási ügyletek éves díjszabása 10 millió eurónyi adósságra jelenleg majdnem 20 ezer euróval olcsóbb a görög CDS-tranzakcióknál.

Meglehetősen gyenge piaci megítélésű a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok között Nagy-Britannia, amely - 80 bázisponthoz közelítő tipikus CDS-árazásával. Az idei brit pénzügyi évre áprilisban előterjesztett költségvetésben 175 milliárd fontos - a hazai össztermék arányában 12,4 százalékos - államháztartási deficitjóslat szerepelt, és már ez is példátlan mértékű hiány lett volna a modern brit gazdaságtörténetben. A hiány-előrejelzést azonban a brit kormány a minap még tovább rontotta, 178 milliárd fontra, ami a becsült GDP 12,6 százalékával lenne egyenlő.