Vámháborúba került Kína és az EU

Vágólapra másolva!
Kína dömping-ellenes intézkedéseket hoz az EU-ból importált szénacél kötőelemekre - közölte a kínai kereskedelmi tárca szerdán. Az Unió a cipők ellen állított fel védővámokat, amelyet tegnap meg is hosszabbítottak.
Vágólapra másolva!

Vámháború indult el az Európai Unió és Kína között. Az ázsiai ország az Unióból származó szénacél kötőelemek kereskedelmében hozott dömpingellenes intézkedéseket. A kínai lépést megelőzően az Európai Unió meghosszabbította a dömpingvám kivetését a kínai bőr lábbelikre, s ezzel kapcsolatban a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője "határozott elégedetlenségének" adott hangot keddi sajtótájékoztatóján.

Jao Csien (Yao Jian) közölte, hogy Kína a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fog fordulni a kínai vállalatok védelmében, s hozzátette: "a kereskedelmi protekcionizmus sérti a kölcsönös bizalmat és mindkét oldalon veszteséget okoz".

Az Európai Bizottság november végén azt javasolta, hogy hosszabbítsák meg a kínai cipők dömpingje ellen felállított védővámokat, amit a tanács el is fogadott.

"Nyugtáztuk, hogy az EU importőrök, kiskereskedők és több tagállam ellenezte a dömping-ellenes lépést és reméljük, hogy az unió tiszteli e tényeket és az európai emberek kívánságának megfelelően leállítja ezeket az intézkedéseket" - hangoztatta Jao Csien, aki kitért arra is, hogy a nemzetközi pénzügyi válságból való kilábalás időszakában el kell kerülni a kereskedelmi protekcionizmust, helyette párbeszédre és az együttműködésre kell törekedni.

Az előzetes szabályozás szerint egyes kötőelemek esetében - mint például csavarok, csapszegek - december 28-től letétet kell fizetni, ennek mértéke - a termék normál ára és a dömping ár közötti különbözettől függően - 16,8 százaléktól 24,6 százalékig terjed.

Vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy a kínai szénacél kötőelemek gyártó iparának anyagi veszteséget okozott az európai dömping - áll a közleményben. A szénacél kötőelemeket jellemzően a gépkocsigyártásban, az elektronikai iparban, az elektromos eszközök gyártásánál és a gyáriparban használják.