Moody's: Lassú halál várhat a görög és portugál gazdaságra

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service szerint a portugál és a görög gazdaságot "lassú halálra" ítélheti a felhalmozott adósságok, illetve a kötvényesek számára fizetet prémiumok mértéke. Habár a Moody's szerint még mindkét ország elkerülheti a bajt, lehetőségeik korlátozottak. Az Aa2-es minősítéssel és negatív kilátással minősített Portugáliának több ideje van a trendek megfordítására, mint az A2 minősítésű Görögországnak.

A Quaestor elemzői szerint a befektetők által követelt prémiumok értéke hatszor magasabb, mint amennyi két évvel ezelőtt volt, Portugália esetében ez az érték 2008 óta duplájára növekedett. Görögország rendelkezett az eurozóna legnagyobb költségvetési hiányával, melynek mértéke az EU által előirányzott GDP arányban mért 3 százaléknál csaknem négyszer magasabb. Portugália adósságállománya a GDP 85 százalék-át teheti ki idén.

A napokban már több delegáció is megfordult Athénban, hogy a helyzetről tájékozódjon. Az Európai Bizottság ráadásul kiakadt, hogy a görögök hamis adatokkal félrevezették az uniót. Megfordult még az IMF és az unió elnöke is a bajba jutott országban. A hírek szerint pedig az Európai Bizottság befagyaszthatja a Görögországnak járó felzárkóztatási támogatásokat, hogy az athéni kormányt a súlyos költségvetési és adóssággondok hatékony kezelésére ösztökélje.

Brüsszeli diplomaták szerint a bizottság a nyomásgyakorlás eszközeként tartja számon, és szükség esetén be is kívánja vetni a Kohéziós Alapból származó támogatások felfüggesztését. A legutóbbi, 2008-as adatok szerint a 10 millió lakosú Görögország 4,7 milliárd eurót kapott ebből a forrásból, még a 38 milliós Lengyelországnál is többet. A 2004-ben csatlakozott országok legnagyobbika 4,6 milliárd euróhoz jutott a tagállamok közötti fejlettségi különbségek kiegyenlítésére szolgáló alapból.

A brüsszeli bizottságnak komoly aggályai vannak a hivatalos a görög statisztikai adatközlések megbízhatóságával kapcsolatban. "A jelenlegi rendszer nem biztosítja a nemzeti statisztikai hivatal függetlenségét és a felelősségteljes munkavégzés feltételeit" - áll egy jelentésben, amelyet az uniós pénzügyminiszterek soron következő ülésén, január 19-én tárgyalnak meg.

Az athéni kormány tavaly novemberben az addigi duplájára, a bruttó hazai termék (GDP) arányában számolva 12,7 százalékra emelte a 2009-es államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzését. A hiány-előrejelzés szinte példátlan emelését követően a nagy nemzetközi hitelminősítők egymás után lerontották a görög adósbesorolást, ami a dubaji adósságválság kirobbanása utánihoz fogható piaci turbulenciához vezetett.

A hitelminősítők a december eleji osztályzatrontás előtt sem vesztegettek sok jó szót a görög közfinanszírozási helyzetre, sőt már korábban nyíltan a pénzügyi adatok manipulálásával vádolták a görög hatóságokat. A Fitch Ratings például már 2004 végén azt írta egy elemzésében, hogy a görög kormány alaposan kozmetikázza az államháztartási hiányadatokat, és vélhetően az euróövezetbe is hasonlóképpen sikerült bejutnia a dél-európai országnak.

A görög kormány most határozott egyensúlyteremtő intézkedésekre készül, és azt ígéri, hogy alig két éven belül visszaszorítja a hiányt az euróövezeti tagoktól megkövetelt, GDP-arányosan 3 százalék alatti szintre. "2012 végére teljesítjük a 3 százalék alatti hiánycélt" - mondta Giorgos Papakonstantinou pénzügyminiszter a Handelsblatt című német gazdasági lap szerdai száma szerint. A statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban a miniszter megjegyezte: "újra áttekintettük a kimutatásokat, és a részletes számítások immár szilárd alapot biztosítanak a következő időszak hiánycsökkentési erőfeszítéseihez."