Olajcégek uralják a világranglistát

Vágólapra másolva!
Az amerikai Wal-Mart Stores kiskereskedelmi áruházlánc idén visszaszerezte tavaly elvesztett első helyét a világ legnagyobb vállalatait tartalmazó Fortune 500-as listán. Az árbevétel alapján felállított rangsorban kedvezett neki, hogy egy év alatt 11 százalékkal nőtt a forgalma, míg a tavalyi első ExxonMobil olajmultinak csak két százalékkal, így a második helyre került.
Vágólapra másolva!

A Wal-Marton szinte csak olajcégek kerültek az első tíz közé és két autógyártó, amelyek a gépkocsik által használt üzemanyag révén kapcsolódnak az olajszektorhoz - olvasható a Napi Gazdaságban. Négy olajcég és két autógyár van az első tíz között. Az utóbbiak közül a japán Toyota két helyet lépett előre, a General Motors megőrizte ötödik helyét.

Az ázsiai cégek között növekvőben van a kínai vállalatok súlya: a Toyota után következő három legnagyobb ázsiai vállalat már kínai. Közülük is kiemelkedik az árbevételét egy év alatt több mint egyharmadával növelő Sinopec olajvállalat, amely a 23.-ról a 17. helyre ugrott egy év alatt. A Ford viszont kiesett az első tízből és az első száz között átvette a legveszteségesebb cég nem igazán megtisztelő címét a Vodafone-tól. Az amerikai autógyártó 12,6 milliárd, a brit mobilóriás 10,3 milliárd dollár hiányt könyvelt el tavaly.

A nettó nyereség alapján összeállított sorrendben továbbra is az ExxonMobilé az elsőség 39,5 milliárd dollárral, amivel megdöntötte a Fortune-lista 36,1 milliárdos tavalyi rekordját. A második a Shell, 25,44 milliárd dollárral. A legnyereségesebb európai cég az árbevétel-alapú lista 52. helyén tanyázó orosz Gazprom, 20,32 milliárd dollárral. Az ötszázas listán továbbra is az egyesült államokbeli cégek vannak a legnagyobb számban, ráadásul ez a 162 társaság az ötszáz vállalat együttes árbevételének harmadát produkálja. A kínai cégek száma a tavalyi 20-ról 24-re bővült.