Még csak most jön a drága olaj korszaka

Vágólapra másolva!
Augusztus elejére az olaj ára új rekordot állított be, az elemzők pedig egyre emelik előrejelzéseiket. Amennyiben a trend folytatódik, a benzinkutaknál hamarosan saját pénztárcánkon érzékelhetjük az új éra beköszöntét. Az energiaárak előre jelzett emelkedése pedig még a legnagyobb országok gazdaságát is kellemetlenül érintheti.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás ténye ellenére a folyékony aranyból egyre többet és többet használ a globális gazdaság. A kitermelés nem képes lépést tartani a kereslettel, a finomítói kapacitások szűkösek, és a politikai feszültségek a jelenlegi kitermelést is veszélyeztetik. A közel 80 dolláros ár úgy alakult ki, hogy idén egyelőre a hurrikánok még nem is támadtak. Bár az utóbbi napokban az árak visszakúsztak a 72 dollár körüli szintre, a 80 dollár fölötti olajárat az elemzők már szinte elkerülhetetlennek tartják. Ez pedig először minden bizonnyal az üzemanyagok piacán lesz igazán érzékelhető.

Bár idén egyelőre nem dőlt meg a tavalyi 300 forint körüli benzinár-csúcs, az esély azért sajnos továbbra is él. A dollárral szemben erős forint idáig bizonyos védelmet jelentett ez ellen, de egy nagyobb olajár-emelkedést már erős valutánk sem lenne képes kivédeni. Egyes elemzők szerint akár tovább is csökkenhet az olajár, és úgy vélik, a tavalyi forgatókönyv ismétlődhet meg, amikor az augusztusi 80 dolláros szintről két hónap alatt 20 százalékkal csökkent a hordónkénti ár. Jelenleg azonban úgy tűnik, nemhogy csökkenésre, de még az árak szinten maradására sem igen lehet számítani. Ehhez olyan folyamatoknak kéne beindulniuk, amelyekkel most éppen ellentétes trendek zajlanak. Sokan megkérdőjelezik azt is, hogy a kitermelési kapacitás egyáltalán képes lenne követni a keresletet. Tartósabb stagnálást hozna a világgazdasági növekedés megtorpanása, erre azonban - elsősorban Kína és India robusztus GDP-növekedését szem előtt tartva - szintén nincs nagy esély.

A magasabb árak növelik az energiatermelő cégek bevételeit, míg csökkentik például a légi- és a vasúti társaságok nyereségét. Az USA és más olajimportáló országok a gyorsuló infláció kockázatával néznek szembe, az egyre magasabb energiaárak a gazdasági növekedés megfékezésével riasztanak. A gázolaj Amerikában szokatlanul magas ára - gallononként átlagosan 3 dollár (körülbelül 160 forint literenként) - azonban a várakozásokkal ellentétben egyelőre nem csökkentette a keresletet. Egy 80 dollár körül stabilizálódó olajár viszont már az amerikai gazdaságra is komoly hatással lenne, közölte az amerikai kormányzat energiaügyekért felelős minisztere. Az amerikai gazdaság soha nem nézett szembe ilyen magas árakkal ilyen hosszú periódusra, figyelmeztetett Sam Bodman.

Az OPEC ellenáll

Átmenetileg csökkenhet a fosszilis energiahordozó ára, hosszabb távon viszont biztosan nem. A Goldman Sachs szerint már 2008-ban elérheti a piac a tartósan 100 dolláros olajárat, ha az OPEC idén már nem emeli a kitermelését, valószínűleg még ebben az évben teljesülhet a 95 dolláros ár. Az egy újabb rekord olajár miatti félelmek és a kínálati szűkösség miatt az USA kormánya még szeptemberi találkozója előtt rá akarja venni a termelőcsoportot, hogy több olajat kellene a piacra "pumpálnia". Az OPEC-nek szóló effajta felhívások azonban a jelek szerint több mint valószínű, hogy ellenállásba ütköznek a kartell részéről.

Az egy évvel ezelőttihez képest a kínálat napi 1 millió hordóval csökkent, míg a kereslet körülbelül ugyanennyivel nőtt, vagyis a piac deficitben van. Az év végéig a világ fogyasztása szezonális hatások miatt tovább emelkedik. Ez az emelkedés nagyjából megegyezik Kuvait és Omán együttes napi kitermelésével; és mindez azután következik be, hogy az OPEC az elmúlt évben két ízben is a kitermelés csökkentéséről döntött éppen az árak megtámasztása érdekében.

A kereslet folyamatos és kérlelhetetlen emelkedése a piacot árspirálba hajtotta. Az iraki és nigériai készleteket illető esetleges új zavar, vagy egy Irán elleni katonai csapás újabb emelést idézhet elő. A példátlan árszint a Goldman elemzője szerint akár hónapokig, sőt évekig fennmaradhat. Ha a globális készletek kritikusan alacsony szintre kerülnek, a piac igen hamar megrendülne, és ez jelentősen emelné a valószínűségét a 100 dolláros olajnak - mondja a Goldman Sachs szakértője. Amennyiben az OPEC azonnal növelné a kitermelést, akkor az olaj ára valamivel 70 dollár fölött beállhatna - teszi hozzá.