Olcsóbbá tette a kölcsönt a Fed

Vágólapra másolva!
A bankoknak nyújtott hitelek kamatát 6,25 százalékról 50 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a Fed. A váratlan lépés a piacokon kialakult hitelválság miatti aggodalmon könnyít. A Fed alapkamata 5,25 százalék maradt.
Vágólapra másolva!

Az új rátát a Fed a szükséges ideig tartja fenn. A diszkont ráta a Fed által meghatározott hitelkamatsáv felső széle. Elméletileg a sáv közepén helyezkedik az amerikai alapkamat, amelynek módosításáról most nem döntöttek.

A lépésre a pénzpiacok likviditási problémáinak enyhítése érdekében került sor, a Fed most így akar hozzájárulni a pénz- és tőkepiacok normális működéséhez. A Fed úgy fogalmaz: jelentősen megnőttek a jövőbeni gazdasági növekedést fenyegető kockázatok, a piaci feltételek gyors ütemben romlottak, a szorosabb hitelezési feltételek és a növekvő bizonytalanság potenciálisan a gazdaság fékeződésének a lehetőségét hordozzák.

A kamatdöntésre a részvénypiacok gyorsan és kedvezően reagáltak, a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók nyeresége megközelítette vagy meg is haladta a 2 százalékot. A pénzpiacokon elsősorban az euró kezdett erősödni, a jennel szemben azonban a dollár árfolyama is felfelé mozdult.

Erőteljes, 1,6-2,4 százalék közötti emelkedéssel indult a kereskedés a Wall Streeten is.. A New York-i tőzsde DJIA mutatója a kereskedés elején 200 ponttal, 1,6 százalékkal nőtt, a Nasdaq piac composite mutatója 60 ponttal, 2,4 százalékkal emelkedett. A kereskedés beindítása után negyed órával a DJIA már 315 pontos, 2,5 százalékos emelkedésnél járt, a Nasdaq nyeresége 73 pont, 3 százalék volt.

[origo]/MTI