Már ujjukkal is fizethetnek a németek

Vágólapra másolva!
Sikerrel használja a digiPROOF nevű ujjnyomatos fizetési módszert az egyik vezető német szupermarketlánc, az Edeka 75 baden-württembergi üzletében.  Az új rendszer nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb korosztálynál is népszerű.
Vágólapra másolva!

Nagyon elege lett a szupermarketpénztáraknál való hosszú sorban állásból Ulrich Kippernek, az információtechnológiával foglalkozó német szakember ezért kezdett el azon dolgozni, hogy biometrikus adatok felhasználásával miként lehetne egy gyors, kényelmes és megbízható fizetési módszert kifejleszteni. Az eredmény: Kipperék cége, a lahri it-werke berendezését használó üzletekben a vásárlók mutatóujjukkal fizetnek. Pontosabban ráhelyezik egy leolvasóra, ami egy másodperc leforgása alatt azonosítja az ujjnyomat 30-50 szignifikáns pontját a számítógépes rendszerben előzetesen regisztrálttal, s a vásárlás öszszegét automatikusan levonják az ügyfél bankszámlájáról - írja a Népszabadság.

Az Edeka szupermarketlánc már 75 baden-württembergi üzletében alkalmazza az új technológiát, s további kétszázban tervezi azt bevezetni. - Először azt hittük, hogy a fiatal, a technikai újítások iránt érdeklődő korosztályok "harapnak rá", nagy meglepetésre azonban az önmagukat regisztráló ügyfelek több mint hetven százaléka 35 év feletti - mondta a Népszabadságnak nyilatkozva Kipper. Christhard Deutscher, az Edeka Südwest szóvivője a lap érdeklődésére hozzátette: a 60-70 év feletti generációk körében is nagyon népszerű a "mutatóujj", hiszen nem kell az aprópénzzel bajlódni vagy bármiféle PIN kódot megjegyezni.

Az ujjnyomatos fizetés kifejlesztésébe Kipperék eddig 3,5 millió eurót invesztáltak. Kipper szorosan együttműködik a baden-württembergi adatvédelmi hatóságokkal, akik eddig semmi kivetnivalót nem találtak az önkéntes alapon működő rendszerben.