A hitelválság jövőre is érezhető

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint az Egyesült Államokból kiinduló és az egész világra kiható hitelválságnak jövőre jelentősebb hatásai lesznek a világgazdaságban, mint az idén. Mindazonáltal továbbra is úgy véli, hogy a válság következményei kezelhetők.
Vágólapra másolva!

Rodrigo Rato Szaúd-Arábiában újságírók előtt nyilatkozott erről. Mint mondta, az idén júliusban az amerikai nem elsőrendű jelzálogpiac megrendülésével induló hitelválság "enyhe" lassuláshoz vezet a világgazdaságban.

Hirtelen és meredek ütemben romlott az idei harmadik negyedévben a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott negyedéves európai hitelfolyamat-elemzésében, amely szerint ugyanakkor Kelet-Európa jól tartja magát a likviditáspiaci szűkösség közepette is.

A nemzetközi hitelminősítő összesítése szerint a harmadik negyedévben összesen 51 nyugat-európai adósságkibocsátó kockázati besorolása változott; ebből 33 volt a leminősítés és 18 a felminősítés. A mínusz 15-ös leminősítési ráta - vagyis felminősítéseknél ennyivel több leminősítés - a legrosszabb arány az utóbbi egy évben; az idei második negyedévben a felminősítések száma még kilenccel több volt az osztályzatrontásokénál a Moody's listáján.

Az elemzés szerint a kelet-európai vállalati szektor ugyanakkor nem szenvedte meg az amerikai nem elsőrendű - subprime - jelzálogadósi körből kiindult, globálissá vált likviditásszűkét, mert az itteni cégek kevéssé vannak kitéve a subprime adósságot is tartalmazó, kockázatterítés céljából értékpapírosított követelések piacának. A hitelminősítő szerint az euróövezeti jegybank (EKB) "legalább az év végéig" nem nyúl jelenleg 4,00 százalékos alapkamatához - a Moody's korábban negyed százalékpontos idei kamatemelést valószínűsített.