A bevándorlás sem fiatalítja meg Európát

Vágólapra másolva!
Nem oldja meg az EU népességének korosodásából származó foglalkoztatási problémákat a külföldi bevándorlás - idéz a Napi Gazdaság egy tanulmányból, amelyet a gazdaságpolitikai bizottság készített az uniós pénzügyminiszterek jövő heti brüsszeli tanácskozására.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint 2050-ig nagyjából 40 millió bevándorló várható, ám ez nem fog segíteni a különösen 2025 után jelentkező krónikus munkaerőhiányon. A Reuters által idézett tanulmány részben az inaktívak munkába állítását, részben a már foglalkoztatottak későbbi nyugdíjba vonulását javasolja a probléma megoldására, a hiány ugyanis fékezi a gazdasági növekedést, ami az adóbevételek csökkenésével jár és ezzel korlátozza az államháztartás mozgásterét. Ez viszont kihat majd a szociális kiadásokra, aligha lesz fenntartható a jelenlegi nagyvonalú ellátás. Minél idősebb a lakosság, annál több pénz kell az egészségügyre, nyugdíjra és az öregek gondozására.

A jelentés megállapítja, hogy az elmúlt évtized bevándorlói nagy mértékben hozzájárultak a legtöbb tagország gazdasági növekedéséhez, megszüntették a szűk keresztmetszetből fakadó gondokat, és mivel betöltötték a hiányszakmákat, javítottak a foglalkoztatottság arányán, anélkül, hogy mindez gerjesztette volna az inflációt. Ez a megjegyzés azoknak a tagállamoknak szól, amelyek mesterséges eszközökkel korlátoznák a bevándorlást.