Vágólapra másolva!
Hosszas egyeztetések eredményeként az Európai Parlament megállapodásra jutott az Európai Unió 2008. évi költségvetéséről - közölte szombaton a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet. A vita három fő kérdésre koncentrált: a kifizetési előirányzatok szintjére, a közös kül- és biztonságpolitika 2008. évi forrásszükségletére, illetve a Galileo-program és az Európai Technológiai Intézet (ETI) finanszírozásának kérdésére.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament tárgyalási mandátuma szerint csak az összes kérdés rendezése mellett születhetett megállapodás a 2008. évi költségvetésről. Ez tehát azt jelentette, hogy a Tanács és a Parlament között megegyezést kellett elérni a Galileo program 2013-ig szükséges teljes összegének biztosításáról.

Mivel ezen forrás csak a pénzügyi perspektíva módosításával teremthető meg, a módosítás a Tanács számára csak a program összeurópai jelentőségére tekintettel, egyedi jelleggel volt elfogadható. A Galileo és az ETI finanszírozása kapcsán szükséges 2,7 milliárd euró többletforrás biztosítására a kialakult kompromisszum elemei az alábbiak: a "Versenyképesség a növekedésért és a foglalkoztatásért" költségvetési alfejezetben 600 millió euró átcsoportosítása valamint 500 millió euró tartalék felhasználása.

A pénzügyi perspektíva módosítása 1,6 milliárd euró összegben, vagyis a 2007-ben fel nem használt források egy részének átcsoportosítása. A módosítás kivételes jellegét egy, a Tanács, a Parlament és a Bizottság által elfogadott nyilatkozat is megerősíti.

A 2008. évi költségvetés kifizetési előirányzatainak szintjét a megállapodás 120,3 milliárd euróban határozta meg, ami a közösségi GNI 0,956 százaléka. Jövőre a közös kül- és biztonságpolitikára 285 millió eurót irányzott elő a költségvetési hatóság két ága, amelynek keretében kiemelt prioritás a koszovói misszió finanszírozása. A kompromisszumos csomag - érintetlenül hagyva a középtávú költségvetési terv főösszegét és prioritásait - az előzetes magyar pozícióval összhangban került kialakításra, és minden tekintetben megfelel Magyarország érdekeinek - olvasható a közleményben