A sertésexport támogatását javasolja az EU

Vágólapra másolva!
A legtöbb gabonaféle vámjának felfüggesztését és a sertésexport közösségi szubvencióját javasolja az Európai Bizottság (EB) a tagállamoknak. Az uniós agrárminiszterek tegnapi ülésükön megtárgyalták a Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos által előterjesztett javaslatot, de hivatalos döntés csak december 18-án születik - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az EB a hirtelen megugrott gabonaárakkal és az ennek nyomán támadt hiánnyal magyarázza a vám felfüggesztésére tett javaslatát. Bár a jelenleg érvényes vámtételek alacsonyak, bizonyos gabonafajták esetében indokolt a 2008 június végéig szóló felfüggesztés. Ez alól csak az árpa lenne kivétel.

Az elmúlt évi szerény termelési eredmény miatt már a tavaly nyári készlet is 13,2 millió tonnával a megelőző év alatt maradt, amit tovább rontottak az idei kedvezőtlen időjárási körülmények. Az idei 256 millió tonna 3,5 százalékkal, azaz mintegy 10 millióval volt kevesebb a tavalyinál.

A hiányt importtal kell pótolni, vagyis az EU idén hagyományosan exportálóból nettó importőrré vált: november 20-áig 5,2 millió tonna volt a behozatal. A hiány hatására, egy esztendő alatt például a referenciának tekintett roueni malomipari búza ára 179 euró/tonnáról csaknem 300-ra emelkedett, Németországban a kenyérliszt ára 70 százalékkal ugrott meg. A kvótafüggő vámtételek bonyolult rendszerében idén, októberben már több gabonafajta, így a durumbúza vagy a rozs után nulla kulcsot lehetett alkalmazni, de a kukorica után, a kvótán kívüli vám tonnánként 93-95 euró körül van.

Ugyancsak a gabonaár megugrása indokolja, hogy Brüsszel segíteni kíván a dráguló takarmány miatt nehézségekkel küszködő sertéstenyésztő ágazaton. Az EB csütörtökön terjeszti a javaslatot a tagállamok képviselőiből álló igazgatási bizottság elé, hogy az unión kívüli országokba irányuló friss vágott sertés exportját részesítsék támogatásban.

Ezzel próbálnák kompenzálni az uniós állattenyésztőket, miután az export árrése idén 65-70 százalékkal elmarad a 2002-2006 közötti évek átlagától. Ugyanakkor az EB hangsúlyozza, hogy szigorúan válságkezelő intézkedésként tekint az ideiglenes szubvencióra, hiszen az EU a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében folyó liberalizációs tárgyalásokon a támogatások leépítését kezdeményezi.