Nem változott a szlovák alapkamat

Vágólapra másolva!
A Szlovák Nemzeti Bank a keddi kamatdöntésével hetedik hónapja változatlanul, 4,25 százalékon hagyta irányadó kamatát. A döntés megfelelt az elemzők várakozásának.
Vágólapra másolva!

Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) a harmadik negyedévben 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a szlovák statisztikai hivatal előzetes becslése szerint. Az eredmény sokkal jobb a nemzetközi elemzői előrejelzések 8,6 százalékos átlagánál. Az első negyedévben 9,0 százalékkal, a második negyedben szintén 9,4 százalékkal volt nagyobb a szlovák GDP az egy évvel korábbinál.

A növekedést a külföldi tőkével fölfejlesztett autóiparból gyorsan növekvő export tartja magasan, miközben a lakossági fogyasztás növekedése a nyár végére már lassult, és ez meglátszott az import gyengülő növekedésén is.

Az első nyolc hónapban a kiskereskedelmi forgalom, változatlan áron, átlagosan 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A tavalyi első nyolc hónapban 8,8 százalékos éves többlet volt. Ennek az az oka, hogy a korábban rekord alacsony infláció ellenére is a reálbér emelkedése lelassult: éves összehasonlításban szeptemberre 1,4 százalékosra a februári 5,7 százalékról, amely az idei csúcsütem volt - így a központi bank nem tapasztal belső eredetű inflációs nyomást.

Még nem biztos, hogy idén évi átlagban jelentősen gyorsul a gazdasági növekedés Szlovákiában, miután a szlovák statisztikai hivatal fölfelé módosította a korábbi adatokat. A módszertani változtatás viszont jót tehet Szlovákia esélyének az euróövezeti csatlakozásra.

A legújabb módosítások szerint tavaly a szlovák GDP 8,5 százalékkal nőtt, és nem 8,3 százalékkal, ahogyan korábban nyilvántartották. Már a 8,3 százalékos adat is rekordütemet jelzett az önálló Szlovákia történetében, és térségi rekordot is. Javítottak a 2005-ös adaton is: e szerint a szlovák GDP két évvel ezelőtt 6,6 százalékkal nőtt; korábban 6,0 százalékot tartott nyilván a hivatal.

A szlovák pénzügyminisztériumban idén átlagosan 8,8 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, ez a statisztikai hivatal eddigi előrejelzése is, annak ellenére, hogy az első két negyedévben átlagosan 9,2 százalékos volt a GDP-többlet a tavalyi első félévhez képest. A korábbi jóslat erre az évre 8,1 százalékos növekedésre szólt, az év elején még csak 7,4 százalékot valószínűsítettek. Az idei, 2007-es költségvetést 7,1 százalékos GDP-növekedésre alapozták. Jövőre most 6,8 százalékos GDP-többletre számítanak a tavasszal várt 5,6 százalék helyett. Az év elején még csak 5,2 százalékot jósoltak a jövő évre.