Új kereskedelmi alkut köt Afrikával az EU

Vágólapra másolva!
A Kelet-afrikai Közösségbe tartozó öt ország megnyitja piacait az Európai Unió előtt. Az alku új mérföldkő a kereskedelmi kapcsolatok liberalizálása szempontjából, és különösen Kenya, Uganda, Tanzánia, Burundi és Ruanda számára jelentős lépés.
Vágólapra másolva!

Az új megállapodás az eddig életben lévő kedvezményes kereskedelmi szerződések helyébe fog lépni, amelyek várhatóan decemberben adják át a helyüket az új egyezségnek - számol be a BBC. Nyugat-Afrika több más országának és egyes csendes-óceáni nemzeteknek azonban még el kell fogadniuk a megállapodásokat.

Az EU számos egykori európai gyarmattal kötött kedvezményes piaci hozzáférési egyezményeket, amelyeket viszont számos más ország súlyosan kritizált, kiváltképpen Latin-Amerikában. Ezeket az alkukat a Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organisation) is illegálisnak minősítette, és a 27 tagállam meggátolja, hogy az év végéig újabb megállapodások szülessenek. Olyan félelmek is napvilágot láttak, hogy a gazdasági partnerségi megállapodások (Economic Partnership Agreement) egyenesen kárt okoznak a szegény afrikai országoknak, mivel vámbevételeik csökkennének új vetélytársak felbukkanásával.