Százmilliárd dolláros üzlet a klímaváltozás

Vágólapra másolva!
Évi százmilliárd dolláros befektetési lehetőséget jelent a világgazdaságnak a klímaváltozás. A környezeti problémák, amelyeket nemrégiben még érdektelennek tekintettek a gazdaság szempontjából, drasztikusan átírják a szabályokat az üzleti világ, a befektetők és a fogyasztók számára.
Vágólapra másolva!

Míg 2006-ban 52 milliárd dollárt fektettek be a megújuló energiaforrásokba - 33 százalékkal többet az előző évinél -, 2007-ben ez az összeg becslések szerint elérte a 66 milliárdot, vagyis óriási új üzleti lehetőségek nyíltak meg - idézi a Worldwatch Institute jelentését a Napi Gazdaság. A szén-dioxid-kibocsátási kvóták kereskedelme önmagában 30 milliárd dollárt tett ki 2006-ban.

A legnagyobb kihívás egy alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett működő gazdaság létrehozása, ehhez pedig olyan példátlan technológiai, gazdasági és politikai innovációra van szükség, mint amennyire példátlan a klímaváltozás, amivel fel kell venni a harcot. Ha 2050-ig a felére akarjuk leszorítani az üvegházi gázok kibocsátását, akkor a fejlett ipari országokban 80 százalékos csökkentésre van szükség, amihez az új technológiák és az energiatakarékosság mellett az emberiség szükségleteinél jóval bőségesebben rendelkezésre álló nap-, szél- és hullámenergia egyre fokozottabb felhasználására van szükség.

Három éven belül Kína lesz a világ megújulóenergia-piacának vezetője. Az ország már közel jár ahhoz, hogy lehagyja a jelenlegi legnagyobb szén-dioxid-kibocsátót, az Egyesült Államokat, és élen jár a megújuló energiák hasznosítása, illetve az ezekhez kapcsolódó újítások terén, ami nagyban köszönhető az ennek érdekében 2006 elején hozott törvénynek. A nemzetközi vízgazdálkodási intézet (IWMI) vezetői ugyanakkor az ivóvíz növekvő fontosságára hívták fel a figyelmet, fenntarthatatlannak minősítve a vízforrások jelenlegi felhasználását, miután a rendelkezésre álló ivóvíz mennyisége nem változik, miközben a Föld lakossága rohamosan nő. Ezen a területen is új technológiák alkalmazására van szükség a hatékonyabb tárolás, tisztítás és felhasználás érdekében (a takarékosság mellett), ami szintén komoly üzleti lehetőségeket jelent.