Lassul a kínai feldolgozóipar növekedése

Vágólapra másolva!
A kínai feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója januárra 53,0 pontra csökkent a decemberi 55,3 pontról, 37-ik hónapja jelezve az ágazat egyenetlen, de egészében erőteljes fejlődését - jelentették a kínai statisztikai hivatalban.
Vágólapra másolva!

A termelés részmutatója ismét lassulást jelzett az előző hónaphoz képest, de elemzők szerint ebből még nem lehet következtetést levonni a későbbiekre nézve, mert januárban rendkívüli havazás akadályozta a kínai gazdaság egészét. Hosszabb távra az lehet intő jel, hogy az exportmegrendelések szaporodása is lassult januárban, a decemberi gyorsulás után.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport legújabb felzárkózó piaci elemzése szerint Kínában várható az idén az egyik legnagyobb - habár viszonylagos - lassulás: előrejelzésük szerint a kínai GDP a tavalyi 11,4 százalékos ütem után - amely 12 évi növekedési csúcs volt - az idén már "csak" 8,8 százalékkal fog növekedni, és ezt a globális kereslet lanyhulásával és a kínai kormány növekedéslassító, inflációmérséklő célú adminisztratív intézkedéseivel magyarázzák. A kínai kormány célja, hogy a gazdasági növekedést 8 százalékosra korlátozza.

A kínai feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója novemberre 55,4 pont októberre 53,2 pont, szeptemberre 56,1 pont, augusztusra 54,0 pont, júliusra 53,3 pont, júniusra 54,5 pont, májusra 55,7 pont, áprilisra 58,6 pont, márciusra 56,1 pont, tavaly februárra 53,1 pont, tavaly januárra 55,1 pont, 2006. decemberre 54,8 pont volt.

Kína külkereskedelmi többlete tavaly 262,2 milliárd dollárt ért el. Ez új rekord, és 47,7 százalékkal több a 2006-os, 177,47 milliárd dolláros többletnél. A kínai kivitel 25,7 százalékkal, a behozatal 20,8 százalékkal bővült tavaly. Az új rekorddöntés közben azonban a kínai külkereskedelem többletének növekedése tavaly fokozatosan csökkent. A kivitel növekedésének lassulásából azonban elemzők még nem mernek a kínai gazdasági növekedés számottevőbb lassulására következtetni, mert a Kínában most már a hazai, lakossági fogyasztásnak mind nagyobb a szerepe a növekedés forrásai között, ami látszik az import bővülésének gyorsulásán is.