A magyarok vezetnek az uniós pénzek lehívásában

Vágólapra másolva!
Rekordmértékű volt tavaly az elmaradottabb térségek és ágazatok támogatására szánt költségvetés kihasználása az Európai Unióban, és az új tagállamok felszívóképessége megközelítette a régi EU-tagországokét - jelentette be Danuta Hübner európai biztos kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

Az új tagállamok közül 82 százalékos kifizetési mutatóval Magyarország bizonyult a legeredményesebbnek - derül ki a statisztikából, amely esetükben a 2004-2006 közötti időszakra vonatkozik.

Hübner méltatta azt is, hogy tavaly sikerült elfogadni a 98 százalékát azoknak az úgynevezett operatív programoknak, nemzeti fejlesztési terveknek, amelyek alapján a támogatások felhasználása a 2007-2013 költségvetési időszakban történik.

Összesen 400 több programról van szó. Hét év alatt az unióban összesen 347 milliárd eurónyi fejlesztést hajtanak végre brüsszeli adat szerint. Hétmilliárd eurónyit már tavaly kifizetett az unió.

Tavaly összesen 41 milliárd eurót fizetett ki az EU ebből a büdzséből, 8 milliárddal többet az előző évinél.

A 2000-2006 közötti felhasználási ráta 62 és 91 százalék között ingadozott: legkisebb aránnyal Ciprus, legnagyobbal Írország büszkélkedhet. Az új tagállamok mutatója 62-82 százalék között változott.

Magyarország kedvező mutatója nem számít meglepetésnek. Hübner már év elején bejelentette, hogy Magyarország az első helyen áll az új tagországok között az uniós pénzek felhasználásában.

Danuta Hübner arra szólította fel a tagállamokat, hogy használják ki a lendületet, és ültessék át a gyakorlatba az ambiciózus gazdasági növekedési, versenyképességi és foglalkoztatási célokat.