Szerbia gazdaságilag leválasztaná Észak-Koszovót

Vágólapra másolva!
Direkt támogatásokkal, terményfelvásárlással és egyéb eszközökkel készül Szerbia támogatni a függetlenségét a minap kikiáltó Koszovó szerb cégeit és gazdálkodóit. A cél az új ország északi részének gazdasági autonómiája.
Vágólapra másolva!

Szerbia az idén 5,6 milliárd dinárt szán Koszovónak, ebből 1,3 milliárd a nemzeti fejlesztési tervben szereplő beruházások összege - közölte szerdán Belgrádban Bozsidar Djelics szerb miniszterelnök-helyettes. A nap folyamán több szerb miniszter is járt Koszovóban, olyan terveket vázolva fel, amelyek lényegében a szerbek lakta területek gazdasági autonómiájának irányába mutatnak.

Bozsidar Djelics azt is bejelentette, hogy a szerbiai nemzeti fejlesztési alap folytatja a koszovói szerb vállalkozások hitelezését. A kormány pedig azon lesz, hogy minden, a koszovói szerbeket támogató szerbiai intézmény, köztük a kis- és középvállalkozásokat segítők, folytassák munkájukat.

Dragan Djilas, a nemzeti fejlesztési terv végrehajtásának felügyeletével megbízott tárca nélküli miniszter a mezőgazdaságért felelős kollégájával, Szlobodan Miloszavljeviccsel Koszovó nyugati részébe, a Visoki Decani kolostorba, a szerb vallási és kulturális örökség egyik legkiemeltebb helyére látogatott. Felkeresték a kolostor életében nélkülözhetetlen jövedelemtermelő gazdaságokat is.

Ezek egyikében, Velika Hocában Djilas kijelentette: Szerbia akkor jár el a leghelyesebben Koszovóval kapcsolatban, ha "eléri, hogy a szerb közösségekben jobban éljenek az emberek, mint az albán többségű területeken". A miniszter szerint a függetlenség kikiáltásától még nem fog drasztikusan megváltozni a helyzet Koszovóban.

A szerb kormány azon lesz, hogy segítsen a koszovói szerbeknek, javítson életkörülményeiken, és lehetővé tegye lakóhelyükön maradásukat. "Ha ez nem sikerül, és önök eltávoznak innen, a Koszovóért vívott harc sokkal nehezebb lesz" - mondta Djilas.

Miloszavljevics mezőgazdasági miniszter fontosnak nevezte, hogy a belgrádi kormány vetőmaggal, palántákkal lássa el a Velika Hoca-i gazdaságot, és felvásárolja minden fölös mezőgazdasági terményét. A két miniszter a Visoki Decani kolostornak 400 ezer dinár gyorssegélyt adott át, amelyet kecskék vásárlására, gyapjúnyíró és fejőberendezések beszerzésére fognak felhasználni.

Mladjan Dinkics gazdasági és vidékfejlesztési miniszter a Kosovska Mitrovicától pár kilométerre lévő Zvecan bányászati és fémipari kombinátjában arról beszélt, hogy a belgrádi kormány 11 olyan környékbeli vállalat talpra állásához nyújt segítséget, amelyeknek a többsége közösségi tulajdonban van. A cél minél több ember munkába állítása, egzisztenciájának helybéli biztosítása. A kombinát például az idén is 40 millió dinárt kap, hogy 300 új dolgozót vehessen fel.

Dinkics szerint mindent el kell követni azért, hogy Koszovónak azok a részei, ahol szerbek élnek, gazdaságilag szuverének legyenek. A miniszter úgy vélte, hogy a Koszovó északi részén élő összes szerb Szerbia állampolgára, ezért nem kell semmilyen vámellenőrzési pontnak lennie a területen.