Kína hűtené gazdaságát

Vágólapra másolva!
Ven Csia-pao Kínai miniszterelnök szerint a világgazdaság lassulása ellenére Kína legnagyobb problémája, hogy elkerülje gazdasága túlfűtötté válását - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kínai parlament évi egyetlen, kéthetes ülésszakán a közel 3000 képviselő átlag hárompercenként szakította félbe tapssal a kormányfő kétórás beszámolóját. A miniszterelnök elmondása szerint tavaly 10,6 százalékkal nőtt a GDP a világ negyedik legnagyobb gazdaságává erősödött, 1,3 milliárd lakost számláló országában, és idén 8 százalékos bővülést terveznek. Az IMF 11,4 százalékra becsüli a tavalyi növekedést és hongkongi szakértők ez évre is 10 százalék körüli ütemet várnak. Az ország devizatartalékai elérték az 1520 milliárd dollárt - közölte a kormányfő.

A kormány erőfeszítéseket szándékszik tenni a pénzkiáramlás, a hitelkiáramlás megfékezése s ezzel az infláció kordában tartása érdekében - mondta a miniszterelnök. Idén nem engedik a tavalyi 4,8 százalékos ütem fölé gyorsulni az inflációt. A második ötéves ciklusára készülő Ven Csia-paót és Hu Csin-tao államfőt a szakértők szerint láthatóan erősen aggasztja az árak esetleges elszaladása, ami tovább növelheti a kínai társadalomban kialakult szociális különbségeket. Januárban a megugró élelmiszer- és energiaárak miatt 11 éves csúcsra, 7,1 százalékra gyorsult a pénzromlás üteme. Elemzők mindezek alapján arra számítanak, hogy a jegybank emelni fogja az alapkamatot.

A 2008-ra vonatkozó ígéretek sorában fő helyen szerepelt, hogy a lakosság megugrott élelmiszer-kiadásainak ellensúlyozása érdekében megemelik a szociális juttatásokat. A kormány 31 százalékkal növeli az agrárbüdzsét, hogy segítse közelíteni a vidékiek jövedelmét a városban lakókéhoz - jelenleg háromszoros különbség van a kettő között. Kína korlátozni akarja vagy esetleg be is tiltja azokat a beruházásokat, amelyek az energiaintenzív, erősen környezetszennyező iparágak bővítését eredményeznék. Emellett új szabványokat vezetnek be a termékminőség és -biztonság javítása érdekében - olvasható a Napi Gazdaságban.