Bezárhatják az EBRD-t

Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke "racionalizálná" az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi székhelyú EIB-t 1958-ban alapították és az EU tagjainak tulajdonában van jelenleg. Fejlesztési beruházásokat finanszíroz, az Unión belül és máshol a világon, mindenekelőtt Törökországban és Észak-Afrikában.

A bank 3 százalékos részesedéssel rendelkezik a londoni székhelyű EBRD-ben, melyet csak 1991-ben alapítottak, hogy az egykori szovjet blokk országainak - mind Európában, mind Közép-Ázsiában - segítsen a piacgazdasági átalakulásban.

Az EU pénzügyminiszterei támogatták a német pénzügyminiszter-helyettes, Thomas Mirow jelöltségét az EBRD elnökségének élére. Magyarország Surányi Györgyöt szerette volna az elnöki székben látni.

Egyre többen azonban megkérdőjelezik az újjáépítési bank időszerűségét; az EBRD ugyanis mostanában fejezi be munkáját a nemrég csatlakozott, keleti EU-s országokban.

Az EU pénzügyminisztereinek az ülésén két szcenáriót vázoltak fel a bank jövőjéről: vagy bezárják a bankot, úgy ahogy van (ez a 10 százalékos részesedéssel bíró Egyesült Államoknak is kedvére lenne), vagy szorosabbra fűzik kapcsolatukat az EIB-vel, akár egyesülnek is - olvasható a Világgazdaságban.