Több kokaint vonz Európába az erős euró

Vágólapra másolva!
Az euró dollárhoz viszonyított erősödése a megnövekedett európai kokainszállítmányok magyarázata. Sokkal jövedelmezőbb ugyanis a terjesztő számára, ha a közös európai valutában kapja a szállítmány ellenértékét.
Vágólapra másolva!

Az eurónak a dollárral szembeni erősödése hozzájárulhat ahhoz, hogy csökken az Egyesült Államokba irányuló kokain mennyisége, míg Európában emelkedik - jelentette ki Brüsszelben John Walters, az amerikai kábítószer-ellenes szolgálat vezetője.

Elmondta, hogy az Egyesült Államokban, miközben nőtt a kokain ára, csökkent a tisztasága. Európában ugyanakkor sokkal több lett belőle, mert a kábítószer-kereskedők is hasznot húznak a valuták árfolyamának változásából.

Walters aggodalommal szólt arról, hogy megnövekedett a Kolumbiából Venezuelán és Nyugat-Afrikán keresztül Európába beáramló kokain mennyisége. Szerinte az európai államoknak is, amelyeknek jobb kapcsolataik vannak Hugo Chávez venezuelai elnökkel, mint az Egyesült Államoknak, meg kell őt győzniük a kereskedés leállításának szükségességéről.

Az Európai Unió szóvivője nem kommentálta a kijelentést, de az bizonyos, hogy az elmúlt egy évben az euró 20 százalékkal lett erősebb az amerikai dollárral szemben. Az euró rekordot is döntött azzal, hogy most már 1,59 dollárt is adnak érte. Pénteken egy euró 1,5825 dollárt ért.

Az amerikai dollár többek között az amerikai gazdaság teljesítményének csökkenése, a kamatok alacsony mértéke, valamint a hitelválság miatt veszített sokat értékéből.