Veres János a Déli áramlatról tárgyal

Vágólapra másolva!
A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló szerződésről tárgyalt Veres János Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával szerdán Moszkvában.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter a megbeszélést követően magyar újságíróknak elmondta: a február 28-án aláírt kormányközi megállapodást konkretizáló szerződés kérdéseiről jövő hónapban tartják a következő megbeszélést, és a dokumentumot reményei szerint még ebben a félévben aláírják.

Kérdésre válaszolva elmondta: nem érintené Magyarországot, ha Ausztria kimaradna a Déli Áramlatból. A Gazprom és az OMV állítólagos nézeteltéréseit hétfőn szellőztette meg a Kommerszant című orosz gazdasági lap, de az OMV szóvivője még aznap tagadta az MTI-nek nyilatkozva, hogy bármiféle vita lenne közöttük.

Ugyancsak kérdésre Veres János kifejtette: Európa nem veszi rossznéven Magyarországtól, hogy csatlakozott a Déli Áramlathoz, mert ezt az energiabiztonság érdekében tett lépésnek tekinti. Mint hozzátette, ezt hangsúlyozta Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa is minapi találkozójukon.

Veres János, aki egyszersmind a magyar-orosz kormányközi vegyes bizottság magyar társelnöke, szerdán este Moszkvában találkozik Leonyid Rejmannal, a testület orosz társelnökével.

Ezt követően a magyar pénzügyminiszter Üzbegisztánba utazik, ahol a kettős adózás elkerüléséről ír alá megállapodást. Erről elmondta: úgy tűnik, lökést adhat a gazdasági kapcsolatoknak a megállapodás létrejötte, mert Magyarországon vannak üzletemberek, akik jól ismerik az üzbég piacot, és az adóhelyzet tisztázására várnak ahhoz, hogy arrafelé kiterjesszék tevékenységüket.