Infláció kíséri az orosz GDP növekedést

Vágólapra másolva!
Oroszországban ismét felfelé módosították az éve GDP növekedési előrejelzést: a korábbi várt 7,1 helyett 7,6 százalékkal kalkulál idén az orosz gazdasági minisztérium. 6,8 százalékos növekedési előrejelzésén az IMF is módosítani készül - tudjuk meg a Világgazdaság pénteki számából.
Vágólapra másolva!

A 2006-os 7,4 és 2007-es 8,1 százalékos GDP növekedés után ez önmagában nem is lenne problémás, azonban a gazdaság pörgését erősödő infláció kíséri.

a nyersanyagok és az élelmiszerek magas ára miatt a világgazdasági környezet is magában hordozza az infláció veszélyét, ráadásul Oroszországban nincs egyetértés arról, hogy az infláció mekkora problémát jelent sz országnak. Alexszej Kudrin pénzügyminiszter a nemzetközi intézetekkel együtt az infláció letörését tartja fontosnak, ám a gazdasági tárca többek közt az ipari lobbi hatására kitart a magas növekedési ütem mellett, az inflációs probléma kezelésére pedig egyéb intézkedésekkel kíván reagálni.

Ezek között szerepelt korábban az élelmiszeráraknak szabott plafon, az árstop azonban május elsejével lejár, így a szakértők további drágulástól tartanak. A helyzet kézben tartására a kamatlábak rövidtávú szabályozásával tesz kísérletet az orosz állam - írja a Világgazdaság.

Laza fiskális politika, asszimetrikus növekedés

Az infrastruktúrális beruházások miatt azinban Oroszország laza fiskális politikát folytat, aminek következtében a 2007-es 11,9 százalékos inflációt idén 11,4 százalékos pénzromlás követheti az IMF becslése szerint.

A növekedés kiegyensúlyozatlanságát ugyancsak jól szemlélteti , hogy a reálbérek 10,8 százalékos emelkedése mellett 16,7 százalékkal nőtt a fogyasztás, azaz csökkentek a megtakarítások. Ennek oka a dollár gyengesége: mivel az oroszok megtakarításaik jelentős részét dollárban tartották, az amerikai valuta hirtelen gyengülése miatt költekezéssel igyekeztek attól megszabadulni.