Csehország eurókötvényt ad ki

Vágólapra másolva!
Csehország kedden 2 milliárd eurós eurokötvényt adott ki tízéves lejáratra, 0,25 százalékpontos induló hozamfelárral az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, évi 5 százalékos szelvénnyel, 99,738 százalékos kibocsátási és másodforgalmazói áron, a Deutsche Bank és a Barclays Bank szervezésében. A szervezők közel egymilliárd eurós túljegyzést jeleztek. Az előzetes, tájékoztató ármegállapításban 0,25-0,30 százalékpont volt a hozamfelársáv.
Vágólapra másolva!

Csehország hosszú idő óta először jelentkezik kötvénnyel a nemzetközi tőkepiacon. Csehország közadósságát tavalyról a GDP 28,7 százalékában ismerte el az Európai Bizottság, idénre 28,1 százalékot, jövőre 27,2 százalékot jósol Csehországnak.

Csehország hitelbesorolása a Standard & Poor'snál "A", a Moody'snál "A1" és az európai Fitch Ratingsnél "A plusz".

Rosszabb a minősítésünk a csehekénél

Magyarország utoljára április 15-én adott ki devizakötvényt: két sorozatban, összesen 350 millió svájci frank összegben.

Az egyik, a 150 millió frank összegű, ötéves futamidejű papír évi 3,5 százalékos rögzített kamatot, a másik, a 200 millió frank összegű, nyolcéves futamidejű kötvény évi 4 százalékos rögzített kamatot fizet. Az ötéves papír kibocsátási ára 100,197 százalék volt, a nyolcévesé 100,461 százalék. A kamat a rövidebb lejáratú papírnál 0,50 százalékkal, a hosszabb lejáratúnál 0,75 százalékkal haladja meg a svájci frank londoni bankközi kamatát (LIBOR) a hasonló futamidőre.

Az összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra használja fel.

Az idén 1,5 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátását tervezi az ÁKK. Szarvas Ferenc vezérigazgató januárban úgy nyilatkozott, hogy az első ütemben egymilliárd euró összegű kötvénykibocsátásra készül az ÁKK, de ha jelentős túljegyzés van, akkor az összeg nagyobb is lehet.

Az ÁKK előzőleg tavaly október 18-án bocsátott ki devizakötvényt, 25 milliárd jen (mintegy 150 millió euró) értékben. A tízéves lejáratú, névértéken kibocsátott értékpapír kuponja 2,11 százalék volt, vagyis a jen LIBOR fölött 0,27 százalékpont.

Ez előtt tavaly január 23-án volt magyar devizakötvény-kibocsátás, egymilliárd euró értékben, tízéves lejáratra. Az induló hozamfelára 0,21 százalékpont volt az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött, a rögzített kamatozású, tízéves lejáratú - 2017. júliusban lejáró - eurókötvény kibocsátási szelvénye, azaz kamata 4,375 százalék, kibocsátási és másodforgalmazói ára egyaránt 99,384 százalék volt.

Magyarország hitelbesorolása tavaly januárban és jelenleg is a Standard & Poor'snál "BBB plusz", a Moody'snál "A2" és az európai Fitch Ratingsnél "BBB plusz".

Idén mintegy 600 millió euró összegű magyar devizaadósság jár le.