A lengyeleknél is van almablokád

Vágólapra másolva!
Lengyelországban az almatermelők hétfőtől újabb gyümölcsfeldolgozó üzemeket vettek blokád alá, tiltakozásul az alacsony átvételi árak miatt.
Vágólapra másolva!

A lengyel gazdaszövetség (Zwiazek Sadowników) azt szeretné, ha a termelők kilogrammonként legkevesebb 30-35 groszt (9-10 eurócent) kapnának a léalmáért a jelenlegi 15-20 grosz (5-6 eurócent) helyett, írta a Gazeta Wyborcza című napilap kedden. Az önköltségi ár a termelők szerint mintegy 30 grosz (9 eurócent).

A lengyel lap azt írta, hogy a feldolgozók ajánlotta kompromisszumos ár szeptembertől kilogrammonként 23 grosz (7 eurócent). A lengyel termelők a tárgyalásokon arra hivatkoznak - írta a Gazeta Wyborcza -, hogy Magyarországon és Németországban az almatermelők a léalmáért kilogrammonként 10-13 eurócentet kapnak.

A lengyel termelők blokádja abban áll, hogy nem engedik a feldolgozó üzemek területére az almaszállító teherautókat. A múlt héten a gazdák két feldolgozó üzemet vettek blokád alá, hétfőtől pedig további három üzem került a blokádjuk alá.

A lengyel árvitának részben az az oka, hogy tavaly Lengyelországban igen gyenge volt az almatermés, és emiatt magasba szöktek a felvásárlási árak. Ezzel szemben az idei termés igen jó, ami lenyomja a felvásárlási árakat.