Csökkenő kitermelés, ismét drágul az olaj

Vágólapra másolva!
Az előzetes várakozásokra rácáfolva a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai olajtermelésük napi több mint félmillió hordós csökkentését jelentették be szerda hajnalban véget ért bécsi miniszteri értekezletük után.
Vágólapra másolva!

A döntés azért keltett meglepetést, mert a kartell legnagyobb olajtermelő tagjának, Szaúd-Arábiának az olajipari minisztere, Ali bin Ibrahim an-Naimi a kedd este kezdődött tanácskozás előtt még úgy nyilatkozott: országa elégedett a piaci kínálattal, az erősödő dollár pedig segít kompenzálni az olajárak csökkenéséből fakadó veszteséget.

Szavait úgy értelmezték, hogy Rijád szerint nem kell módosítani a kitermelési kvótát, ám az olajipari miniszterek szerda hajnalban véget ért öt órás tanácskozása után a kartell szóvivője bejelentette: úgy döntöttek, hogy negyven napon belül visszatérnek a 2007. szeptemberi kvótához, amely összesen napi 28,8 millió hordós kitermelési szintet jelent.

Sakob Helil algériai olajipari miniszter, az OPEC soros elnöke közölte, hogy ez a kitermelés napi 520 ezer hordós csökkentését jelenti idén júliushoz képest. A döntés hírügynökségi értékelés szerint kompromisszum eredménye, azt hivatott elérni, hogy a tagállamok elkerüljék az olajpiaci zavarokat és az olajárak túl nagy csökkenését.

A kőolaj ára idén július 11-én történelmi csúcsra, 147,27 dollárra emelkedett, azóta viszont mintegy 30 százalékkal esett; kedden öt hónapos mélypontra, hordónkénti 102 dollár alá esett az olajár.

Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes átfogó együttműködést szorgalmazott az OPEC és a kartellen kívüli legnagyobb olajtermelő ország, Oroszország között. Szecsin, aki évek óta a legmagasabb rangú orosz tisztségviselőként látogatott el az OPEC-értekezletre, úgy vélte, az együttműködés része lehetne, hogy az olajexportáló és -importáló országok számára egyaránt "stabil árképzési környezetet" alakítanának ki.

Az OPEC tisztségviselői egyelőre nem reagáltak a javaslatra, a világ meghatározó olajtermelő országainak esetleges szorosabb együttműködése azonban valószínűleg aggodalmat kelt majd a legnagyobb importőr országokban, köztük az Egyesült Államokban.

A bejelentés hatására szerda reggel óvatosan emelkedett a kőolaj ára a szabadpiacon. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szerda reggel 100,65 dollár volt Londonban a legközelebbi határidőre, ez 31 centtel drágább a keddi zárónál. Hajnalban 63 centtel volt drágább. (Kedden 3,10 dollárral olcsóbbodott, napközben egy ideig 100 dollár alatt volt.)

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a chicagói Globexen, a legközelebbi határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 103,88 dollár volt, 62 centtel drágább a keddi New York-i zárónál.