Már nyitásban is méretes a New York-i zakó

Vágólapra másolva!
Mind az ipari, mind a technológiai index izmos, 1 százalékos veszteséget vágott  a hét utolsó napi kereskedésének. A Dow Jones (DJIA) már az első percben 65 pontos veszteségbe kerül, amit perceken belül 120 pontig növelte. Hasonló íven mozgott a Nasdaq is: nyitás utáni 21 pont veszteségét 23 pontig fokozta, majd szünetet tartott.
Vágólapra másolva!

A két index korai jelentős veszteségét a jelentések szerint elsősorban a pénzügyi részvények árfolyamvesztése okozta, ezt pedig - miként az elmúlt napokban - elsősorban az amerikai Lehman Brothers befektetési bankház ellehetetlenülésének híre gerjeszti. A nap során kiadott amerikai makroadatok sem nyerték meg a befektetők tetszését. A számszaki fejleményeket alapjána a kezdeti esést a világ legnagyobb biztosítótársasága, az American Insurance Group (AIG) vezeti, amely indulásban 20 százalékot "faragott le" értékéből (a papír vesztesége idén már 70 százaléknál tart).

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 1,3 százalék (29,52 pont) emelkedéssel 2258,22 ponton fejezte be a csütörtöki napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 433,71 ponton zárt 1,5 százalék (164,79 pont) növekedéssel. Az Ike hurrikán közeledére emelkedő olajár az energiapapírokat erősítette.