IMF: 1000 nilliárd is lehet a válság vesztesége

Vágólapra másolva!
A pénzügyi szektor egészében kisebb lesz a mostani pénzügyi válság nyomán, nem csak az Egyesült Államokban, hanem mindenütt - jelentette ki az IMF vezérigazgatója hétfőn. Dominique Strauss-Kahn a két nagy amerikai pénzintézet, a Lehman Brothers és a Merrill Lynch megszűnésének hírére reagált, hozzátéve, hogy azokból a befektetési bankokból, amelyek önállóan léteznek az Egyesült Államokban, eltérően Európától, a jövőben valószínűleg kevesebb lesz. A pénzügyi szektor gondjai nem értek még véget, még láthatunk olyan esetet, amilyen most a Lehman Brothersszel történt.
Vágólapra másolva!

Az IMF szerint a jelenlegi pénzügyi válság vesztesége elérheti az 1000 milliárd dollárt. Strauss-Kahn szerint a válság fő okait többnyire sikerült kezelni, "amit most megélünk, az a válság következménye" - vélekedett. A vezérigazgató egyértelmű változást tapasztal az amerikai kormány politikájában, és üdvözli, hogy a közpénzt csak akkor költi mentőakcióra, ha a globális gazdaságot fenyegeti veszély, vagy amikor rendszer jellegű kockázatok merülnek fel. Az IMF vezetője arra utalt, hogy az amerikai kormányzat nem dobott pénzügyi mentőövet a Lehman Brothers befektetési banknak.

Strauss-Kahn a gazdasági kilátásokról úgy vélekedett, hogy a lassulás időszakának, a pénzügyi válságból való kilábalásnak jövőre lesz vége, várhatóan lassan párolognak el a válságot előidéző tényezők és "pillanthatjuk meg a fellendülés kezdetét".