Dominóeffektus New Yorkban

Vágólapra másolva!
Bár az amerikai elnök és Henry Paulson pénzügyminiszter hétfőn igyekeztek megnyugtatni az amerikai közvéleményt arról, hogy az Egyesült Államok gazdasága egészséges, a bankrendszer ép, a tengerentúli piacok nemigen akceptálták az igyekezetet és brutális veszteségeket szenvedtek el.
Vágólapra másolva!

Túl sok a rossz hír ahhoz, hogy a piac meg tudjon birkózni velük - vélekedett a New Yorki-i tőzsdék hétfői sötét napjáról Linda Duessel, a Federated Investors elemzője.Több mint fél éve nem tapasztalt mélységbe esett hétfőn a New York-i tőzsde: vezető részvényindexe, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 450 pontos, azaz 3,94 százalékos veszteséggel zárt, míg a technológiai részvények Nasdaq piacának vezető mutatója 74 pontot, 3,28 százalékot elért veszteséggel végzett. Tették mindezt annk ellenére, hogy az amerikai elnök, George Bush kijelentette: az amerikai gazdaság "elég egészséges ahhoz, hogy átvészelje a jelenleg folyamatban levő kiigazításokat". A DJIA napközben elérte a 2001 szeptembere óta nem látott 500 pontos veszteséget is.

A jelentések szerint a nem mindennapi buktát a már hónapok óta tartó amerikai pénzügyi válság és annak a legutóbbi napokban végbement fejleményei idézték elő Emiatt elsősorban a pénzügyi papírok sínylik meg a válságfolyamatot, de a piacokon általánossá vált a félelem, hogy a hitelfelvétel minden korábbinál nehezebbé válhat. Dominóként omlottak be a banki részvények: a Merrill Lynch befektetési bankot megszerző Bank of America részvényeinek ára 20 százalékot esett, más amerikai befektetési banki papírok is kétszámjegyű árfolyamveszteséget könyvelhettek el.

Hétfőn mérsékelt veszteségekkel nyitott a New York-i tőzsde: a vezető részvényindexek közül a Dow Jones ipari átlag 96,65 pontos, 0,85 százalékos eséssel, a Nasdaq Composite mutató 55,25 pontos, 2,44 százalékos csökkenéssel indult. Mintegy fél óra elteltével a DJIA mutató már 292,14 pontos, 2,56 százalékos, a Nasdaq piac összetett indexe 40,79 pontos, 1,80 százalékos csökkenésnél járt.

A Lehman szinte már nincs is

A Standard & Poor's kedden a kereskedés végeztével eltávolítja a Lehman Brothers papírját az S&P 500 mutatóból, helyét a Harris Corp. veszi át. A Lehmann hétfőn nagyot, 94 százalék felettit esett amúgy sem túl magas nyitóértékéből.

A részvénykereskedés félidejénél a DJIA jelentős, csaknem 300 pontos, azaz 2 és fél százalék körüli hanyatlást jelzett, a Nasdaq ekkor még csak 1,45 százalékos mínuszban járt. A pénzügy válságban főszereplő vállalkozások és az általuk képviselt ágazat részvényeinek árfolyama esett már ekkor is kiemelkedően, például a vezető amerikai biztosító, a hírek szerint dollármilliárdokkal megtámogatott AIG árfolyama 64 százalékot zuhant.

A Merrill Lynch bankot megmentő Bank of America részvényének árfolyama ekkor is már 16 százalékkal ment le. A pénzügyi szektor részvényei mellett az olajipariak is sokat vesztettek árukból, tekintettel a befektetők elfordulásától az olajpiactól, a nyersolajár több mint 5 százalékos zuhanásától.

Pénteken a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,14 százalék (3,05 pont) emelkedéssel 2261,27 ponton fejezte be a kereskedést. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 354,90 ponton zárt, 0,1 százalék (11,72 pont) csökkenéssel.