Nem nyitott ki az orosz tőzsde

Vágólapra másolva!
Az orosz tőzsde nem kapott engedélyt arra, hogy folytassa a kereskedést, ezért csütörtökön nem nyitott ki a moszkvai RTS.  
Vágólapra másolva!

Az orosz szövetségi pénzügyi felügyelet valószínűleg azért nem engedte a nyitást, mert a részvények hatalmas zuhanásba kezdtek volna. A moszkvai tőzsde május óta 57 százalékkal zuhant, és immár harmadik napja akadozik a kereskedés a börzén. Az 1998-as orosz válság óta egyébként nem süllyedt ekkorát az ottani tőzsde.

Nemcsak a dollárban folytatott RTS-kereskedést, hanem a rubelben elszámolt MICEX-et is felfüggesztették Moszkvában. A kereskedést először kedden függesztették fel egy órára, majd szerdán majdnem az egész napot kihagyták a brókerek, végül csütörtökön ki sem nyitottak az értékpapírpiacok. A felügyelet azért akar időt nyerni, hogy megakadályozza az árak zuhanását, és a kormányzatnak legyen ideje mentőtervet kidolgozni.

A kormányzati illetékesek korábban 44 milliárd dolláros csomagot ígértek a moszkvai piac kisegítésére. Az orosz központi bank pedig négy százalékkal leszállította a tartalékolási rátát a bankok számára.