Eufória New Yorkban: rekordot döntött a Dow

Vágólapra másolva!
Három százalékot meghaladó emelkedéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 3,4 százalék (74,80 pont) emelkedéssel 2273,90 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 388,44 ponton zárt 3,3 százalék (368,75 pont) növekedéssel.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki emelkedéssel együtt a pénteki árfolyamnövekedés együttesen azt jelentette, hogy 38 éve nem volt ekkora nyereség két nap alatt a Dow Jones indexen - írja a Bloomberg az amerikai értékpapírpiacról. A sanghaji (kínai) tőzsde 9,5 százalékos emelkedése hétéves rekordnak felel meg.

A brit tőzsde még sosem nőtt ennyire, mint pénteken. A londoni Financial Times szerint a FTSE-100 index 24 éves történetében nem volt példa még ekkora emelkedésre egy nap alatt (8,8 százalék).

A bankok emelték magasba Londont

Ekkora napi nyereséget a FTSE-100-as még soha nem produkált; eddigi rekordja 7,9 százalékos zárási plusz volt, még 1987 októberében. A felhajtóerő zömét a bankok adták. A Royal Bank of Scotland 32 százalékos, a Barclays - amely a héten megvette a csődbe ment amerikai Lehman Brothers befektetési csoport maradványait - 29 százalékos drágulással zárt.

A legnagyobb brit jelzálogkölcsönző, a Halifax-Bank of Scotland (HBOS) - amelyet épp a héten vett meg 2,32 fontos részvényenkénti áron, 12 milliárd fontos részvénycserés ügylettel a Lloyds TSB - pénteken 28,9 százalékos nyereséggel 2,225 fontig erősödött, vagyis eltűnt a tranzakció idején még jelentős prémium zöme.

New Yorkban az AIG volt a sztár

New Yorkban a legjobban az AIG részvénye emelkedett, több mint negyven százalékkal. A tulajdonosok egy része ugyanis el akarja kerülni, hogy a szövetségi állam rátegye a kezét a világ legnagyobb biztosítójára, így 43 százalékkal szökött fel a bajba jutott cég kurzusa - a Marketwatch.com szerint. Az AIG a héten szorult 85 milliárd dolláros segélyhitelre, amelynek fejében a szövetségi kormány a pénzintézet 80 százalékát szerezheti meg.

Szintén emelkedett a Citigroup, a világ egyik legnagyobb bankja: 24 százalékos árfolyamnövekedést realizált a pénzintézet, amely szemet vetett a Washington Mutual nevű riválisára. A Bank of America, amely a Merrill Lynch megvásárlását jelentette be a héten, 22,6 százalékkal nőtt.

A kormány javított a hangulaton

A befektetői bizalom erősödését eredményezte az amerikai kormánynak a pénzügyi válság megoldására tett intézkedései és a kilátásba helyezett további lépések. Az amerikai hatóságok, élükön a pénzügyminisztériummal arra keresnek megoldást a jegybankkal és a kongresszussal, hogy hogyan lehetne kisöpörni a bankok mérlegeiből a rossz adósságok százmilliárd dolláros tételeit, melyek lefullasztják a globális pénzügyi rendszert. A pénzügyminiszter és a Fed elnöke a hét végén próbálja meg kidolgozni egy erre alkalmas "intézmény" körvonalait.

Henry Paulson pénzügyminiszter pénteken bejelentette, már a jövő hétre kéri a kongresszusi döntést a hitelmentési csomaggal kapcsolatban - hosszú távon ez a lépés lenne a leginkább reménykeltő az adófizetők pénzének megóvására. Mint mondta, a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálog-hitelintézetek fokozni fogják a jelzálog-támogatású értékpapírok felvásárlását, hogy ezzel segítsék a vergődő lakóingatlan-piacot.

A Fed is folytatja a mentőakciót

Az amerikai államkincstár pénteken már be is jelentett intézkedéseket: ezek értelmében a kormány 50 milliárd dolláros összegig garanciát vállal az amerikai pénzpiaci alapokra, egy éves időtartamra. A Fed is folytatja mentőakcióit: pénteken újabb 20 milliárd dollárt bocsátott az amerikai bankok rendelkezésére likviditásuk javítására, 3 napos repohitel-akció formájában. A Fed kilátásba helyezett további összegeket is.

Pénteken az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) is csatlakozott más országok rokon intézményeihez, és ideiglenesen - október 2-ig, vagy még 10 nappal meghosszabbítva ezt a határidőt - megtiltották 799 pénzügyi részvény "shortolását", azaz még meg nem vásárolt papírok eladását. A brit felügyelet négyhónapos tiltásról döntött.

Emelkedik az olaj ára

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 6,67 dollárral 104,55 dollárra nőtt. Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,4474 dollárra erősödött a csütörtök késő esti 1,4350 dollárról. A dollár 107,10 jenre drágult az előző napi 105,39 jenről.

Az euró 239,80 forintot ért az egy nappal korábbi 242,50 forint után (- 1,11 százalék). A dollár 164,94 forinton volt a csütörtöki 168,88 forintot követően (- 2,33 százalék). New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, szeptemberi határidőre 32,10 dollárral 860,60 dollárra csökkent.