Az USA lejtőn tartja az olajárat

Vágólapra másolva!
Az amerikai készletek növekedése, illetve - ettől nem teljesen függetlenül - a kereslet mérséklődése nyomán tovább esett az olaj jegyzése.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent decemberi lejárata az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében 4,57 dolláros csökkenéssel 61,87 dolláron fejezte be a napot. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolaj decemberi jegyzése 5,23 dollárral 65,30 dollárra süllyedt.

Ennek az oka részben az volt, hogy a szerdán közölt adat szerint a múlt héten emelkedett az amerikai benzin és a feldolgozott olajtermék-tartalék, miközben az elmúlt négy hétben közel hét százalékkal volt kisebb az olajtermékek iránti kereslet az Egyesült Államokban, mint tavaly ugyanekkor.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) az adatai szerint a nyersolajtartalék nem változott az október 31-vel zárult héten - az egy héttel korábbihoz képest -, míg a szakértők 1,2 millió hordó növekedést vártak. A benzintartalék a becsült 0,6 millió hordó csökkenéssel szemben 1,1 millió hordóval bővült. A dízel- és fűtőolajnak feldolgozott terméktartalék 1,2 millió hordóval nőtt, ami megegyezett az elemzői várakozásokkal. Az EIA jelentése szerint az elmúlt négy hétben napi 19,10 millió hordó volt az amerikai olajtermék-kereslet, ez 6,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.