Huszonöt éve először csökkent a kőolajfogyasztás

Vágólapra másolva!
A legújabb piaci információk birtokában a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) átlagosan napi 85,8 millió hordóra becsüli a világ idei kőolajfogyasztását, napi 350 ezer hordóval kevesebbre, mint novemberben. Ez 0,2 százalékkal kevesebb a tavalyi fogyasztásnál, márpedig olyan 25 éve nem volt, hogy a világ kőolajfogyasztása éves viszonylatban csökkent volna.
Vágólapra másolva!

Az IEA becslése szerint a világ kőolajfogyasztása jövőre közel 0,6 százalékkal átlagosan napi 86,3 millió hordóra nőhet, ha beválik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azon jóslata, hogy 2009. második félévében a világgazdaság már fokozatos javulásnak indul.

Az OPEC-en kívüli olajtermelés az idén várhatóan napi 49,6 millió hordó, ami napi 85 ezer hordóval kevesebb, mint tavaly. Jövőre ez napi 50,1 millió hordóra nőhet.

Kevesebb a beruházás, lassabban bővülnek a kapacitások

Azt már más elemzők teszik hozzá, hogy az alacsony árak miatt lassul a termelőkapacitások bővítése szerte a világon. A világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia állami olajvállalata újabban beruházási tervei halogatásával igyekszik alacsonyabb árakra késztetni szállítóit.

Szaúd-Arábia a jövő év végére napi 12,5 millió hordóra, később napi 15 millió hordóra akarta növelni kitermelő kapacitását a jelenlegi napi 11 millió hordóról, de a szükséges beruházásokat várhatóan elhalasztják fél-másfél évvel.