Csökkenhet a vodkaadó Oroszországban

Vágólapra másolva!
A helyi sajtóban "vodkaminisztériumnak" keresztelt újsütetű orosz állami alkoholhivatal csökkentené a vodkát terhelő adót, hogy az ország kedvenc italához olcsóbban juthassanak hozzá az állampolgárok - jelentette az Izvesztyija című napilap.
Vágólapra másolva!

Az új szövetségi hivatalt az az Igor Csuijan vezeti, aki korában a Roszszpirtprom, az ország alkoholmonopóliumának első embere volt.

A napilap a forrás megjelölése nélkül közölte, hogy Csuijan a tiszta alkoholt terhelő adót a literenkénti 190,8 rubelről (1300 forint) 100 rubelre (670 forint) szeretné csökkenteni.

Ez azt jelentené, hogy fél liter vodka a mai 38 rubeles (254 forint) ár helyett 20 rubelt (134 forint) kóstálna.

A lépéssel a "vodkaminisztérium" azt akarja elérni, hogy csökkenjen a csempészett alkohol mennyisége az országban, hiszen a lap szerint minden harmadik eladott üveg vodka hamisítvány.

A hamisított csempészalkohol nemcsak a hivatalos gyártók zsebét érinti súlyosan, hanem a fogyasztók egészségét is. A pancsolt vodka ugyanis évente tucatjával szedi áldozatait.

A romló gazdasági helyzet közepette az oroszok részint kevesebb vodkát vásárolnak, részint az otthon készített alkoholokra fanyalodnak.

Csuijan idén 95-100 rubeles minimum árat vezetne be a vodkánál, hogy az oroszok ne vegyék többé a veszélyesen olcsó szeszeket - írta az Izvesztyija.