Vége a zimbabwei dollárnak

Vágólapra másolva!
Hosszas vergődés és világcsúcs tempójú infláció közepette beadta a kulcsot a zimbabwei fizetőeszköz, a dollár. A kormányzat hivatalosan is lehetővé tette, hogy az országban bármilyen valutát lehessen használni a helyi mellett - amit már teljesen szétzilált a hiperinfláció.
Vágólapra másolva!

A zimbabweiek a helyi dollár mellett más valutákban is bonyolíthatnak üzleteket - derül ki Patrick Chinamasa, zimbabwei pénzügyminiszter közleményéből. A hararei kormány ezzel gyakorlatilag felszámolta a vágtató infláció által sújtott saját devizáját, bár a lépést éppen az száguldó áremelkedés megfékezésének szándéka inspirálta. Az országban nemrég bocsátották ki a 100 trillió dolláros bankjegyeket - jelentett a BBC internetes oldala. Eddig csak külön engedély mellett lehetett ügyleteket bonyolítani más valutában - igaz, ennek ellenére ez volt az általános gyakorlat. A zimbabwei üzletek már a pénzügyminiszteri bejelentés előtt is egyre nökevő mértékben kértek amerikai dollárt fizetőeszközként.

Az ország gazdaságában uralkodó állapotok sokkal súlyosabbak az általunk korábban feltételezettnél - kommentált Richard Lee, az ENSZ Világélelmezési programjának (WFP) szóvivője. A világcsúcs mértékű infláció teljességgel lenullázta a zimbabwei fizetőeszközt. A legutóbbi hivatalos adat tavaly júliusból származik, ez 231 millió százalékosnak mutatja a pénzromlást. A tanárok, orvosok, közalkalmazottak fizetése havi 1 amerikai dollár nagyjából, miközben munkába járásuk költségei 2 dollárt tesznek ki havonta. A zimbabwei nemzeti bank - megkönnyítvén a fizetések menedzselését - 10 nullát levágott a helyi dollárból, ám ez sem sokat segített.

A hiperinfláció által sújtott gazdaságban a helyi dollár mellett az amerikai dollár, az euró, az angol font, a dél-afrikai rand és a botswanai pula a leginkább használt pénz. Bár továbbra is nyomtatják a helyi fizetőeszközt, az teljességgel irreleváns, az árakat már mindenhol amerikai dollárban írják ki.