A csehek nem kérnek a banksegélyből

Vágólapra másolva!
Nem kérnek semmiféle külföldi pénzügyi segélyt a vezető csehországi bankok, mert elegendő saját tőkével rendelkeznek. A három legnagyobb cseh bank közül kettő - Komercní Banka és a Ceská Sporitelna - pénteken bejelentette, hogy nincs szüksége külföldi segítségre.
Vágólapra másolva!

A két bank arra a londoni bejelentésre reagált ezzel, hogy több mint 24 milliárd eurós, közös finanszírozási programot állítottak össze a kelet-európai bankrendszerek és vállalatok megsegítésére a világ vezető nemzetközi befektetési és hitelintézetei, köztük az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

"A Komercní Bankának nagyon erős a tőkealapja, megfelelő a likviditása, a hatékonysága és a nyereségessége. Nem tervezzük a segély kihasználását. Nincs szükségünk rá" - közölte a bank szóvivője.

"A Cseh Köztársaság bankrendszerének nincs szüksége semmilyen külföldi segítségre" - jelentette ki Gernot Mittedorfer, a Ceská Sporitelna vezérigazgatója.

Zdenek Tuma, a cseh jegybank kormányzója a héten szintén úgy nyilatkozott, hogy a cseh bankrendszer egészséges, a nemzetközi pénzügyi válság gyakorlatilag nem érintette. "Nincs olyan veszély, hogy a bankok ne tudnák fizetni hiteleiket" - állítja Tuma. Hasonlóan nyilatkozott egy hete Mirek Topolánek cseh miniszterelnök is.