Csehország kölcsönad az IMF-nek

Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd eurót kölcsönöz a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a Cseh Köztársaság. Az 1,03 milliárd eurós ügyletet hétfőn hagyta jóvá a prágai kormány.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Egyes EU-tagállamok hitelért folyamodnak az IMF-hez, míg mások kölcsönökkel segítik a nemzetközi pénzintézet munkáját" - mondta Miroslav Kalousek pénzügyminiszter. Hozzátette: "Csehország egy a kevés közép- és kelet-európai állam közül, amely megengedheti magának, hogy forrásokat szabadítson fel az IMF számára."

A kölcsönt a Cseh Nemzeti Bank (CNB) biztosítja a devizatartalék terhére. A megoldás révén nem növekszik a cseh államadósság., az IMF pedig szükség esetén haladéktalanul visszafizeti a teljes összeget.

Prága az követően határozott a kölcsönről, hogy az EU-országok vezetői márciusban egyezségre jutottak az IMF támogatási keretének bővítéséről. A megállapodás alapján a huszonhetek összesen 75 milliárd euróval járulnak hozzá a hitelkeret növeléséhez.

Lettországtól Szerbiáig a térség számos állama kért hitelt tavaly ősz óta az IMF-től. Legutóbb - a múlt héten - a gazdasági válságban viszonylag kevéssé érintett Lengyelország jelentkezett be a pénzintézetnél. Varsó egy bő 20 milliárd eurós hitelkeretről tárgyalna.