A sertésinfluenza súlyos csapás a világgazdaságra

Vágólapra másolva!
A válsággal küzdő világgzadaságnak újabb csapást jelent a Mexikóból származó sertésinfluenza-járvány, ami több billió dollárjába kerülhet a világnak. Az ázsiai tőzsdék máris megremegtek és világszerte szigorítják az élelmiszerexportot.
Vágólapra másolva!

Senkinek sem hiányzott a sertésinfluenza, legkevésbé a mexikóiaknak. A kormányzat éppen a drogmaffia ellenes küzdelemmel és a visszaeső gazdasági teljesítménnyel volt elfoglalva, most pedig egy 10 napos kényszerszabadságot kellett beiktatni az egész országban, amivel gyakorlatilag lenullázódott a vendéglátó és a szórakoztatóipar.

A kialakult helyzet miatt a Világbank 205 millió dolláros hitelt nyújt Mexikónak a sertésinfluenza-járvány elleni küzdelemre. Ezt Robert Zoellick, a Világbank elnöke és Agustín Carstens mexikói pénzügyminiszter közösen jelentette be vasárnap Washingtonban. A Világbank 25 millió dollárt azonnal Mexikó rendelkezésére bocsát, és ezt a pénzt az elsődleges fontosságú eszközök, így gyógyszerek és a betegség kimutatásához és diagnosztizálásához szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésére fordítják. A fennmaradó összeget a mexikói egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Mexikón túl

A sertésinfluenzának Mexikón kívül is súlyos következményei lehetnek. A járvány még nem öltött akkora méreteket, hogy veszélyeztesse az egész világgazdaságot, de ez könnyen változhat. A hétvégén Washingtonban összegyűlt pénzügyi vezetők és befektetők szoros figyelemmel követik az eseményeket, mivel egy világméretű járvány kirobbanása katasztrofális következményekkel járhatna a recesszió kellős közepén.

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai értéktőzsdék hétfőn lejtmenetben kezdhetnek, a sertésinfluenza-járvány kirobbanása befolyásolhatja a tőzsdei hangulatot a vállalati eredményközlések idején. A piaci hatások attól függhetnek, hogy a fertőzés tovább terjed, vagy annak terjedését sikeresen meg lehet fékezni. A magyar szakértők is jelezték, hogy a járványtól való félelem miatt a budapesti börzén is süllyedés várható.

A sertésinfluenza miatt egyébként csökkent a dollár és a mexikói peso árfolyama mellett több részvény jegyzése is, különösen rosszul jártak a légitársaságok. Utóbbiak helyzetét a bizonytalanság és az utazási feltételek szigorítása nehezíti.

Forrás: [origo]

A bizonytalanság mellett, ha a járvány súlyossá válik, az szigorításokhoz vezethet a kereskedelemben és dollárbilliókban mérhető veszteséget okozhat a világgazdaságnak is. A Világbank tavaly úgy becsülte, hogy egy madárinfluenza-járvány 3 billió dollárba "kerülne" és közel 5 százalékkal vetné vissza a világ GDP-növekedését.

A kereskedelmi szigorítások tulajdonképpen már el is kezdődtek. Oroszország felfüggesztett minden április 21 utáni húsimportot Mexikóból és néhány amerikai államból: Texasból, Kaliforniából és Kansasból. Kína hétfőn követte ezt a lépést, de csak a sertéshúsra korlátozva azt.

Nem mindenki jár rosszul

Forrás: AFPAz influenzajárvány vesztesei mellett vannak persze "nyertesek" is. Általánosságban jól járhatnak a gyógyszeripari cégek. Amerikában például a CVS Caremark Corp. és a Walgreen Co. gyógyszeripari szereplők részvényei pénteken emelkedtek, a cégek pedig máris a vásárlók rohamára készítik fel boltjaikat.

"Slágertermék" lehet az arcot fedő maszk, különböző kéztisztító szerek, gumikesztyűk és természetesen az influenza elleni gyógyszerek (még úgy is, hogy a sertésinfluenzának nincs ismert ellenszere). Utóbbiak közül a svájci Roche gyógyszergyár Tamiflu nevű készítménye iránt az amerikai kormány is érdeklődik és készletei feltöltését tervezi.

A Roche hétfőn közölte, megvizsgálja, miként növelhetné az influenza kezelésére általában alkalmasnak tartott készítmény gyártását. A termelés felfuttatásához nyolc hónapra van szükség. Az eredetileg a Gilead Sciences által kifejlesztett gyógyszer néhány éve, a madárinfluenza esetleges világjárvánnyá szélesedése kapcsán került az érdeklődés középpontjába, akkor a világ országai a szer felhalmozásába kezdtek. Roche maga is rendelkezik készletekkel a szóban forgó készítményből, amelyeket a szezonális influenzajárványok leküzdésénél használnak. Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) további kétmilliónyi doboz van raktáron, ezekből szükség esetén a leginkább rászoruló államokat segíthetik ki. A Roche mellett a GlaxoSmithKline is van olyan gyógyszere, amit hatásosnak tartanak a sertésinfluenza kezelésére.

A gyógyszeripar mellett egyébként jól járhatnak még a szarvasmarha, a csirke- és a haltenyésztők, az emberek ugyanis a sertéshús-készítményeket várhatóan más állatból készült termékekkel fogják helyettesíteni.