Beindult a kurd olajexport Irakban

Vágólapra másolva!
Két olajmezőről is olajat exportál hétfőtől az iraki kurd autonóm terület. Az olajmezők feltárásában külföldi cégek segítettek. A helyiek arra számítanak, hogy az olajtermelés napi 450 ezer hordóra bővül két éven belül.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől hivatalosan is kőolajat exportál két olajmezőről Irak legnagyobb, kurd autonóm területe. A két olajmező, ahonnan elindult az olajexport, a Tawke és a Taq Taq. Az előbbi feltárásában a norvég DNO International, az utóbbi feltárásában a torontói értéktőzsdén jegyzett Addax Petroleum vett részt. Mindkét vállalat partnere a török Genel Enerji.

Bagdadban korábban jelezték: minden olajmegállapodáshoz szükség van a központi kormány jóváhagyására, és a kurd regionális kormánnyal létrejött szerződéseket illegálisnak tartják. Iraknak azonban nagy szüksége van a bevételekre, emiatt a központi kormány rábólintott az exportra. A kurd kormányzat és a központi kormány között azonban továbbra sincs egyetértés a tervezett olajtörvényről, amely szabályozná az olajipari megállapodások létrejöttét, és az olajbevételek elosztását.

A Taq Taq olajmező napi termelése jelenleg napi 40 ezer hordó, a Tawke mezőé napi 60 ezer hordó. A Genel Enerji azzal számol, hogy a Taq Taq napi termelése 70 ezer hordóra bővül három hónapon belül, 18 hónapon belül pedig eléri a napi 180 ezer hordót. A norvég DNO azt közölte, hogy olajmezőjének napi kapacitása 100 ezer hordó körüli, ennek eléréséhez azonban még további berendezéseket kell munkába állítani. Az autonóm terület hatóságai azzal számolnak, hogy a térség olajtermelése napi 450 ezer hordóra bővül 2011-re és napi 1,0 millió hordóra 2012 végére.

A Taq Taq olajmezőről a kibányászott kőolajat olajszállító teherautókba rakodják, majd a kirkuki olajvezétékig szállítják. A vezeték vége a törökországi Cayhanban van. A Tawke olajmezőről vezetéken jut a nyersolaj ugyanoda.

A magyar Mol-nak különböző érdekeltségei vannak Kurdisztánban. Legutóbbi, május közepi bejelentés szerint a magyar olajtársaság, az osztrák OMV és két egyesült arab emírségekbeli cég konzorciumot alakított földgáz kitermelésére a térségben. Tervek szerint az ott kitermelt gázzal töltenék meg a tervezett Nabucco gázvezetéket.