Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Pokol Béla (1950, Záhony) - FKGP
2002. február 19., kedd, 10:46|Utolsó módosítás: 2002. február 19., kedd, 15:00

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A politológus-szociológus kutató, egyetemi tanár a rendszerváltás idején került közel először a politikához: 1989-90-ben a Minisztertanács Tanácsadó Testületének tagja volt. Késöbb rendszeresen írt publicisztikákat a politikai helyzetről, majd 1995-ben Torgyán József személyes tanácsadója lett. Így került az 1998-as választásokon a kisgazdák Borsod-Abaúj-Zemplén megyei listájának élére, ahonnan parlamenti mandátumát szerezte.


Az alkotmányügyi és a választási reformot előkészítő bizottság elnöke lett, és több fontos törvényjavaslatot írt ebben a ciklusban. Javaslatai általában nagy vitákat kavartak, de mindegyik oldal az egyik legfelkészültebb kisgazda képviselőnek ismerte el Pokol Bélát.

Lex Pokolként vált ismertté javaslata, amely szerint a sajtóban megjelenő vélemények után is lehessen helyreigazítást kérni. Javaslatát Pokol visszavonta, majd Répássy Róbert fideszes képviselő még szigorúbb változatban újra beterjesztette. Még a ciklus első felében összeütközésbe került Pokorni Zoltán oktatási miniszterrel az egyetemi integráció kapcsán, Pokol ugyanis a Közgazdasági Egyetem függetlenségének biztosításától tette függővé az FKGP támogatását. Pokol összeveszett az ombudsmanokkal, amikor több jelentésüknél alkotmánysértéssel vádolta őket. Szerinte például az ombudsmanok nem ellenőrizhetik az Országgyűlés működését. Több reformot javasolt a választási törvényben. Szerette volna elérni, hogy 750 kopogtatócédula összegyűjtése helyett 200 000 forint kauciót kelljen fizetniük a jelölteknek, amit csak legalább 2% elérése után kapnának vissza. Maximum 100 millió forint elköltését engedélyezné a pártoknak kampánycélokra, és megtiltaná, hogy nem állami pénzeket is költsenek a választások előtt.

Amikor a kisgazda belháborúk elkezdődtek, Pokol azonnal lemondott frakcióvezető-helyettesi posztjáról, és alig szólalt meg pártügyekben. Pokol nem tagja a Kisgazdapártnak, így nem kellett állást foglalnia a párt belső vitáiban.

Pokol Béla szerint hibás az ombudsmani rendszer működése Magyarországon: Ez tehát akkor az első alapvető probléma, hogy egyszerűen más szintre helyezzük a magyar ombudsmani rendszert, és ezt az újragondolásnál ősszel a hatpárti tárgyaláson végig kell gondolni, amellett, hogy az alkotmánybírósági döntés ezt úgyis fölveti.

Ajánlat:

További képviselők Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">