Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Családi céghálózat épült az országimázs milliárdjaira
2002. március 18., hétfő, 15:35|Utolsó módosítás: 2002. március 18., hétfő, 19:09

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Családi érdekeltségeket bíz meg jelentős haszonnal járó munkák kivitelezésével a milliárdos állami megrendeléseket kezelő Happy End Kft. - derül ki a Népszabadság összeállításából. Azt már az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy a Fidesz reklámkampányait szervező cég ellenőrizhetetlenül költ el költségvetési pénzeket, ami törvénysértő, és ezért az Országimázs Központ a felelős. Az ügyben a Legfőbb Ügyészség is vizsgálódik.


Az országimázs fejlesztésére szánt évi többmilliárd forint döntő részét a Happy End Kft. költheti el, gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül. Az Országimázs Központ és a Happy End szerződéseit még vizsgálhatják az állami szervek, így az Állami Számvevőszék és a Miniszterelnöki Hivatal is. A Happy End azonban a legtöbb munkát nem saját maga végezte el, hanem további alvállalkozókra bízta. A magáncégek egymás közti megállapodásaira azonban már nem terjedhet ki az ÁSZ hatásköre és a MeH is csak közvetve vizsgálódhat.

Az ÁSZ 2000. augusztusi jelentése megállapította, hogy sok esetben indokolatlanul nagy összegekről adott számlát a Happy End, és nem támasztották alá bizonylatokkal a költségeket. Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője azonban ezek ellenére aláírta a számlák igazolásait.

Kormányközeli vállalkozók és családtagjaik alakítják az ország imázsát 

A Happy End megbízásából a nagy hasznot hozó állami ünnepségeket rendező társaságokban kormányközeli vállalkozók és családtagjaik is feltűnnek - derült ki a Népszabadság összeállításából, amely részben a szerződések alapján született. Wermer András, a miniszterelnök informális médiatanácsadója és Káel Csaba filmrendező, aki a miniszterelnök hivatalos programjairól készülő filmek rendezője, valamint a két férfi családtagjai szinte minden, a Happy Enddel kapcsolatban álló cégben felbukkannak. Wermer és Káel alapította a Happy End Kft.-t 1991-ben. 1996-ban papíron kiszálltak a cégből, ám a lényeges kérdésekben továbbra is Wermer Andrásé a döntő szó.

A Népszabadság azt állítja, hogy a 2000. augusztusi budapesti tűzijáték megszervezését a Happy End az Ezüsthajó Kft.-re bízta első körben, ám az Ezüsthajó azonban a Go Ahead Inc. nevű amerikai társaságot bízta meg a rendezvény lebonyolításával. Ez a parádé kétszer annyiba került, mint a korábbi évek tűzijátékai. Az Amerikában bejegyzett vállalat a hivatalos iratokban szereplő címen nem található. A cég hivatalosan nem rendelkezik magyarországi érdkeltségekkel, de jelentős tulajdonrésszel bír egy Wermer András érdekeltségi körébe tartozó cégben, a Dominium 64 Kft.-ben. Ennek a vállalkozásnak a volt vezérigazgatója Wermer felesége. A Dominiumnak a Happy End havi 4 millió 470 ezer forintot fizet ingatlanbérlésért.

Az ügyészség vizsgálódik, az érintettek hallgatnak

A Happy End Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal közötti szerződések ügyében az Állami Számvevőszék elmarasztaló megállapításaira hivatkozva Keller László ( MSZP) tavaly szeptemberben tett feljelentést. 2001. októberében a Legfőbb Ügyészség bekérette az OK és a Happy End közötti szerződéseket és azóta vizsgálja az ügyet. Az [origo] értesülései szerint már csak a Miniszterelnöki Hivatal válaszára várnak. Horányi Miklós, az ügyészség szóvivője az [origo] kérdésére annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy még nem zárták le a vizsgálatot. Az [origo] szerette volna megismerni az Országimázs Központ és a Miniszterelnöki Hivatal ellenőrzési főosztályvezetője álláspontját az üggyel kapcsolatban, egyelőre azonban nem reagáltak megkeresésünkre. Az Országimázs Központ azonban hétfő este kiadott egy közleményt, melyben nem esik szó a vitatható szerződésekről, csak arról, hogy az elmúlt időszakban sikeresen végezték tevékenységüket. Wermer András a tv2-nek eljuttatott közleményében csak annyit írt, hogy a Népszabadság hétfőn közölt értesülései új információkat nem tartalmaznak, korábban pedig már tételesen cáfoltak minden állítást.

Az Állami Számvevőszék bírálja a szerződéseket

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint az Országimázs Központ a Happy End Kft.-vel kötött szerződésben kikerülete a közbeszerzési törvényt. A jelentés ugyanis megállapítja, hogy a Happy End Kft.-nek a kifizetéseket az 1999. januárjában és az 1999. márciusában 4 éves időtartamra közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött keretszerződések, illetve az azok alapján - külön közbeszerzési eljárás nélkül - megkötött eseti szerződések szerint teljesítették. Az ellenőrzés szerint ez a gyakorlat nincs összhangban a Közbeszerzési törvény előírásaival. A jogszabály ugyanis egyértelműen előírja, hogy a törvény hatálya alá tartozó szervezet értékhatárt meghaladó beszerzései során köteles a közbeszerzési szabályok szerint eljárni. A közbeszerzési törvény nem tesz különbséget keretszerződés és eseti szerződés között. A keretszerződésben a későbbi szolgáltatások és árubeszerzések nem kerültek pontosan meghatározásra és az értük fizetendő ellenszolgáltatás összege sem lett rögzítve. "Az eseti szerződésekben megvalósuló beszerzések ezért különálló beszerzéseknek minősülnek, melyeket megelőzően közbeszerzési eljárás során kellett volna kiválasztani az összegszerűen is legelőnyösebb ajánlatot."- olvasható az ÁSZ jelentésében.

A Közbeszerzési Értesítő 1999. március 31-i számában olvasható, hogy a Happy End Kft. a kormányzati kommunikatív feladatok külső munkáinak elvégzéséért havonta 3 millió forintot kap átalánydíjként. Az ÁSZ korábban indokolatlannak tartotta, hogy a rendszeres, nagy összegről szóló megbízatások mellett még átalánydíjat is fizetnek a kft-nek, amiért külön munkát nem kell végeznie.

A szerződés szerint "elfogadható értékaránytalanságnak minősül, ha a vállalkozó költségigénye és a szakértői felülvizsgálat eredményeként megjelölt költségösszeg közötti különbözet az egyes ügyleti szerződésekben meghatározott százalékos mértéket nem haladja meg. Elfogadható költségkülönbözet a vállalkozó ügyleti ajánlatában foglalt költségigény és az ügylet teljesítését követően támasztott költségigény közötti különbözet, az egyes ügyleti szerződésben felek által meghatározott százalékos mértéket nem haladja meg." Ez a számvevőszék szerint annak a lehetőségét teremtette meg, hogy a kft. a szerződésben foglalt - 5-20 százalékos mértékig terjedő - összegeket minden további tételes indoklás és a felmerült többletköltségek igazolása nélkül léphesse túl.

A jelentés megjegyzi azt is, hogy a teljesítéseket majdnem minden esetben az OK osztályvezetője, Tóth István Zoltán igazolja. Ez egy formalevél alapján történik, amely azt tartalmazza, hogy a szolgáltatást a megrendelő elvégezte, ezért a leszámlázott összeg kifizetése megtörténhet. A teljesítés tényét bizonyító mellékleteket azonban - az ÁSZ kérése ellenére - az OK nem tudta bemutatni.

A tényleges teljesítést igazoló dokumentumokat ugyanis a Happy End a számlák mellékleteiként nem nyújtotta be, így azok tényleges mennyisége és értéke nem állapítható meg - állapította meg az ÁSZ. A MEH tájékoztatása szerint ugyanakkor a marketing és PR szempontoknak megfelelően lefolytatott monitoring vizsgálatok egyértelműen alátámasztják, hogy a teljesítések megtörténtek.

Ajánlat:

Az Állami Számvevőszék jelentése a Happy End és az Országimázs Központ szerződéseiről

Korábban:

A választások előtt dönt az ügyészség a Happy Endről

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">