Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Borsodban nyolc helyre biztosan számíthat az MSZP
2002. április 7., vasárnap, 21:17|Utolsó módosítás: 2002. április 8., hétfő, 3:54

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Összesen hat körzetben, négy szocialista és két fideszes jelölt is első fordulós győzelmet aratott Borsodban. További négy körzetben az MSZP a valószínű befutó, három körzetben pedig teljesen nyílt a verseny. Az MSZP-s Gyárfás Ildikó 62 százalékot kapott, övé a legtöbb szavazat az egész országban. Kupa Mihály, a Centrum elnöke csak harmadik lett Szerencsen, ahol 1998-ban pedig függetlenként győzött. Listán az MSZP 47,86%-ot, a Fidesz 37,8%-ot szerzett.

Miskolcon már Fedor Vilmos is közel állt az első fordulós győzelemhez, ám az MSZP jelöltje végül csak 49,85 százalékot kapott, így újból meg kell mérkőznie a Fidesz-MDF koalíció jelöltjével, Lenártek Andrással, aki 35,65 százalékkal zárta a fordulót. Fedornak azonban valószínáleg rutinügy lesz megtartani az előnyt.

Szó szerint ugyanez igaz a fiatal MSZP-s ügyvédre, Simon Gáborra Miskolc egy másik körzetében, ugyanis csak 2 tized százalékkal maradt el a mandátumtól. A második fordulót 49,8 százalékról indítja, és a győzelmehez sokat segíthet T. Asztalos Ildikó volt ipari államtitkár (SZDSZ) 6 százaléka. A Fidesz jelöltje, Répássy Róbert 33,5 százalékot kapott, ami számára komoly kudarc.

Képviselő lett az MSZP jelöltje a miskolci 3. számú választókerületben. Az újonc Káli Sándor (eddig a városi közgyűlésben az MSZP frakció vezetője) 52 százalékot ért el, fideszes kihívója, Kádas Mihály csak 31 százalékot kapott.

Tompa Sándor (MSZP, Miskolc)Már most biztos, hogy negyedik ciklusára is megtarthatja képviselői mandátumát a szocialista Tompa Sándor, aki 53,6 százalékkal győzött a miskolci 4. körzetben. Előnye jelentős, a Fidesz által indított Halmai István csak 30,2 százalékot ért el.

Ózdon is első körös MSZP győzelem született, Tóth István volt kórházigazgató, aki még sosem volt képviselő 52,3 százalékot ért el a közlekedési miniszter Fónagy Jánossal szemben, aki Fidesz jelöltje volt.

Faragó Péter (MSZP, Sajószentpéter)Sajószentpéteren az MSZP várja jobb helyzetből a második kört, Faragó Péter 48,3 százalékot kapott, a fideszes Csiba Gábor Tamás 36,7-et. A harmadik itt a Centrum lett 4,78 százalékkal, és a MIÉP-es jelölt is 4 százalék felett zárta a fordulót. Faragó bejutása valószínű, harmadik ciklusát kezdheti, ha nyer.

Gyárfás Ildikó (MSZP, Kazincbarcika)Kazincbarcikán kiugróan magas, 62 százalékos győzelemmel biztosította parlamenti helyét Gyárfás Ildikó (MSZP), a Fidesz jelöltje csak 22 százalékot kapott. Gyárfás kapta az egész országban a legtöbb szavazatot és lett harmadszor is képviselő.

Ha nem is sok helyen, de tudott előnyt szerezni a Fidesz is Borsodban. Edelényben Molnár Oszkár 43,7 százalékkal lett első, 5 százalékkal mögötte végzett a szocialista Vargáné Kerékgyártó Ildikó. A centrumos Szilágyi Adolf, Edelény polgármestere 6 százalékot kapott, a MIÉP 4,3, az SZDSZ 4,2 százalékot adhat át a második körben, így a végeredményre nem érdemes jósolni.

Ódor Ferenc (Fidesz, Encs)A Fidesz egyik első körös győztese ebben a megyében Ódor Ferenc, aki Encsen 53 százalékot kapott. Ez nagy különbség, a szocialista Vadász István csak 31 százalékot ért el. Ódor egy kis falu polgármestere és a megyei közgyűlés elnöke is, továbbszolgáló képviselő.

Sátoraljaújhelyen Hörcsik Richárd református képviselő szerzett vezető helyet a Fidesznek, 46,6 százalékkal nem áll messze a győzelemtől. Az MSZP-s Soós Győző, a költségvetési bizottság egykori elnöke csak 37,7-et szerzett, a Centrum 4,3, az SZDSZ 3, a MIÉP 2,9 százalékot kapott. Hörcsik esélyesebb, de győzelme nem vehető még biztosra.

Szoros a küzdelem Szerencsen, ahol a volt szocialista népjóléti miniszter, Szabó György győzött 39,4 százalékkal, s őt üldözi a fideszes Koncz Ferenc, akinek az első fordulóban 34 százalék szavazott bizalmat. A Centrum Párt elnöke, Kupa Mihály is ebben a választókerületben indult, de csak harmadik lett, 18,3 százalékkal. A mandátum sorsáról az ő hívei fognak dönteni, mivel visszalép, de hogy kire szavaznak majd, azt nem lehet tudni.

Kovács Tibor (MSZP, Tiszaújváros)Tiszaújvárosban is az MSZP nyert, jelöltjük, Kovács Tibor 46,1 százalékot kapott, míg a fideszes Steinerné Vasvári Éva 33,2 százalékot ért el. A második forduló a baloldali jelöltnek kedvez, mert az SZDSZ-es jelölt (Farkas Zoltán, a város polgármestere) is átlagon felüli eredményt ért el, 6,8 százalékot és a Munkáspárt eredménye is 3,8 százalék.

Tállai András (Fidesz, Mezőkövesd)Az utolsó borsodi választókerültben is fideszes befutó volt, Tállai András jelenlegi pénzügyi államtitkár a matyó fővárosból, Mezőkövesdről már biztos tagja a parlamentnek. Nem volt szoros verseny, a szocialista Molnár József csak 36,2 százalékot kapott.

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">