Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Akik kiestek a parlamentből
2002. április 8., hétfő, 9:01|Utolsó módosítás: 2002. április 22., hétfő, 15:38

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az alábbi összeállítás azokról a politikusokról szól, akik egy vagy több ciklust lehúztak az Országgyűlésben, és biztosan nem lesznek már parlamenti képviselők a következő ciklusban. A legtöbbet Szűrös Mátyás (MSZP) és Jakab Róbertné (MSZP) volt képviselő, mindketten 1985-ben jutottak be a parlamentbe.


Négy ciklus után

Jakab RóbertnéSzűrös MátyásA most kiesők közül a legtovább Szűrös Mátyás és Jakab Róbertné (MSZP) ült a Parlamentben: mindketten 1985-től 2002-ig. Szűrös közben volt házelnök és ideiglenes államfő is. Most az Új Baloldal listavezetőjeként indult, sikertelenül. A jóval kevésbé ismert Jakabné is volt az Országgyűlés alelnöke 1988 és 1990 között, majd a rendszerváltás után 12 évig az emberi jogi bizottságban tevékenykedett. Jakabné nem indult újra a mostani választáson.

Három ciklus után

Torgyán József12 év után távozik Torgyán József, a Kisgazdapárt elnöke, aki a rendszerváltó Országgyűlésnek is tagja volt már és az egyik legjellegzetesebb közéleti szereplő. Pártja meg sem közelítette a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. Olyannyira, hogy költségvetési támogatásra sem lesz jogosult a következő négy évben, ami megnehezíti majd, hogy hivatásos politikusként működjön tovább, ha a tagság egyáltalán hagyná ezt.

Kávássy Sándor (FKGP) szorgos, a történelmi áttekintés néha unalmas igényével fellépő képviselő volt. Harmadik ciklusának nagy részét környezetvédelmi államtitkárként töltötte a rossz emlékű Pepó Pál miniszter alatt. 1997-98-ban volt az Országgyűlés alelnöke is.

Dornbach AlajosRendszerváltó SZDSZ-es politikusok egész regimentje búcsúzik az Országgyűléstől 12 év után. Hack Péter , Tardos Márton és Dornbach Alajos sem lesz tagja az Országgyűlésnek, ők el sem indultak. Mindhárman olyan politikusok voltak, akik nélkül nem lett volna ugyanolyan a rendszerváltás. Hack rányomta a bélyegét a közjog fejlődésére, miközben számos támadás érte, elsősorban utolsó ciklusában Hit gyülekezetes Tardos Máronaktivitása miatt. Dornbach volt az Országgyűlés alelnöke, a rendszerváltás előtt pedig sok ellenzéki politikus ügyvédje, a Soros Alapítvány létrehozója. Tardos Márton a demokratikus ellenzék egyik fő gazdaságpolitikusa volt. 1991 és 1993 között az SZDSZ frakcióvezetője, 1994-98-ban a gazdásági bizottság elnöke, de ekkor már fokozatosan elkezdte magát kivonni a nagypolitikából.

Akarata ellenére kényszerül búcsúra három másik SZDSZ-veterán. Mécs Imre az utolsó '56-os elítélt volt az Országgyűlés falai között. Mécs egyrészt vállalta '56 folyamatos dokumentálásának feladatát napirend utáni felszólalásaiban, de honvédelmi szakpolitikussá is kiképezte magát. A honvédelmi bizottság elnöke volt 1994-től 1998-ig. Nek volt a legtöbb gyermeke (7) a képviselők közül. Göncz Árpád volt köztársasági elnökhöz szoros barátság fűzi.  Bejutása egy listás helyen múlott.

Lotz KárolyLotz Károly volt közlekedési miniszter a Horn-kormányban, ENSZ-alkalmazott, a gazdasági és a számvevőszéki bizottság tagja. Négy év alatt hátrébb csúszott az országos listán, és csak 8-9 százalékos SZDSZ-szereplés esetén lett volna esélye a bejutásra. Búcsúra kényszerül Mádai Péter (SZDSZ) is, aki listás helyen nem juthatott be, egyéniben pedig csupán a harmadik lett, és az MSZP-SZDSZ megállapodás értelmében visszalépett. Mádai is mindhárom demokratikus Országgyűlésnek tagja volt, mindvégig a honvédelmi bizottságban tevékenykedett.

Egy MSZP-s szakszervezeti vezér, Paszternák László is 12 évet húzott le a Ház falai között, elsősorban a foglalkoztatási bizottságban ténykedett. Úgy tűnt, egyre csökkenő kedvvel. Visszavonult a képviselőségtől Szili Sándor (MSZP), aki 12 éven át volt a honvédelmi bizottság tagja Az utolsó ciklusban már elég magányosan dolgozott, javaslatait többnyire egyedül nyújtotta be.

Sasvári SzilárdÓriási meglepetés, hogy Sasvári Szilárd, a Fidesz egyik alapítója sem lesz tagja az Országgyűlésnek. Sasvári még csak 38 éves, de parlamenti értelemben már veterán: a rendszerválttás óta folyamatosan tagja volt az Országgyűlésnek. 12 évig a kulturális és sajtóbizottságban dolgozott, az utolsó négy évben a testület elnöke volt. Vesztét az okozta, hogy egyéniben megverték, a budapesti lista 11. helye pedig azért volt kevés, mert pártja éppen a fővárosban nagyon gyengén szerepelt. A Fidesz lakásépítési koncepciójának egyik kidolgozója volt.

Két ciklus után búcsúzók

Antalóczy Attila (MSZP) Angyalföld képviselőjeként két cikluson át dolgozott a nemzetbiztonsági bizottságban.

Ábrahám János (MSZP) Tolna megyei képviselő az alkotmányügyi bizottság tagjaként a büntetőeljárási törvény módosításában vett részt aktívan, de különösebben nem tette maradandóvá nevét. Eddig is csak országos listáról jutott be, 1997 és 2002 között ült a Parlamentben.

Bajor Tibor (MSZP) harmadszor már nem tudott győzni a kisvárdai körzetben, ahol két alkalommal korábban diadalmaskodott. Bajor parlamenti tevékenységes a környezetvédelmi bizottsághoz kötődik, de leginkább a hulladékgazdálkodási törvény, a katasztrófavédelmi törvény és a területfejlesztési törvény módosításában volt aktív. Szűkebb hazájában, Záhonyban egyelőre még mindig verhetetlen: 12 éve a határ menti város képviselője.

Bauer Tamás (SZDSZ)A legfeltűnőbb valószínűleg Bauer Tamás (SZDSZ) hiánya lesz az új Országgyűlésben. Bauer 1994-től 2002-ig volt képviselő, és a legaktívabb, legtöbbet felszólaló honatyaként emlékezhetünk rá. Az elmúlt ciklusban több mint 1000 alkalommal szólalt fel, ezzel magasan tartja a rekordot. Szinte minden témához hozzászóló, lelkes, a maga módján idealista képviselő volt. Elkötelezett, harcos ellenzékisége az elmúlt négy évben sok támadásnak tette ki, amelyek jó része édesapjának az ÁVH-ban betöltött tisztségén keresztül támadta a politikust.

Benedek Mihály (MSZP) 1994 és 2002 között mindvégig a foglalkoztatási bizottságban dolgozott. Tevékenysége nem terjedt túl a munkaügyi kérdéseken, területén belül viszont ott volt minden kilométerkőnél. Kétszer választották meg Ózd képviselőjének, a mostani választáson viszont nem indult újra.

Bernáth Varga Balázs (FKGP) papíron nagyon komoly tisztséget tudhatott magáénak: 8 éven keresztül megszakítás nélkül ő volt az önkormányzati és rendészeti bizottság elnöke. Nem sikerült azonban kihasználnia a tisztségéből fakadó előnyöket, és igen passzív országgyűlési pályáfutást zárt most az idős politikus. Egyetlen emlékezetes javaslata, a pártok gazdálkodásának szigorúbb ellenőrzésére vonatkozó, vita nélkül elbukott.

Bánk AttilaBánk Attila (FKGP) pünkösdi király volt: volt időszak rövid pályája során, amikor az egyik legfontosabb képviselő volt a kisgazdafrakció vezetőjeként, és fontos szerepet játszott Torgyán József megbuktatásában is. 1997-től 2002-ig nagy magasságokat és mélységeket járt meg: előbbi a frakcióvezetőség volt, utóbbi az, amikor öt nekifutásra sem választotta meg a Ház alelnöknek.

Barkóczy Gellért is azok közé tartozik, akiket magával rántott a kisgazda összeomlás. Az idős politikus 1994 és 2002 között Somogy megyei képviselőként ült a Ház költségvetési bizottságában. Egyszer megkísérelte módosíttatni az áfatörvényt, sikertelenül.

Bársony András (MSZP) 8 évnyi külügyi tevékenység után hagyja el az Országgyűlést. Egy időben a külügyi bizottság alelnöke is volt a budapesti nyomdász-szakszervezeti vezető, aki elsősorban az Európa tanácsi munkájára fordította energiáit. A választáson egyéniben nem indult, listán pedig csak tudhatóan nem bejutó helyen.

Czoma KálmánCzoma Kálmán (FKGP), az egykori pingpongozó sem lesz ott a következő Országgyűlésben. A szakmunkásbizonyítvánnyal a parlamentben ült Czoma a gazdasági bizottságban töltötte 8 évét, többnyire csendesen.

Nyugdíjazta magát Csige József  (MSZP), aki két cikluson át babrált lelkiismeretesen különböző oktatási témájú jogszabályjavaslatokkal, miután kétszer is képviselővé választották Balmazújvárosban.

Csintalan SándorCsintalan Sándor (MSZP) amilyen ismert és vagabond volt, olyan passzív az Országgyűlésben. Az elmúlt négy évben be is alig járt a Házba, és egyszer is csak azért szólalt fel, hogy azért ne egyszer se szólaljon fel. Képviselőként nem alkotott maradondót, de kedvelt és hálás interjúalanya volt a sajtónak. Jelenleg kocsmáros, felhagyott a politikával - pedig volt idő, amikor őt tartották a szocialisták egyik erős emberének. Kétszer is Csepelen választották képviselővé.

Nem tartozott az ismert képviselők közé Fodor Sándor (MSZP). A hulladékgazdálkodási, területfejlesztési, a katasztrófavédelmi, a kémiai biztonságról szóló és a vízgazdálkodási törvények viselik kisebb-nagyobb mértékben a keze nyomát.

Frabcz RezsőFrancz Rezső (MSZP) kiesése nagyobb meglepetés. Kétszer választották meg Nagyatád képviselőjének, harmadszor csak kis különbséggel maradt alul, és listán is csak kevés hiányzott. A meglehetősen aktív képviselő a költségvetési bizottság tagja volt.

Párttársa, Fritz Péter szintén az aktív képviselők közé tartozott. Ő volt az MSZP-frakcióban a közlekedési ügyek témafelelőse, de gazdasági témákkal is foglalkozott, a kamarai törvény és a biztosítóintézeti törvény vitájában képviselte a szocialistákat. Az idei választásokon már nem indult.

Érdekes színfoltja volt az Országgyűlésnek a vidám és optimista alaptermészetű kisgazda Gyimóthy Géza. Négy éven át a mezőgazdasági bizottság alelnöke volt, majd az egész Országgyűlés alelnöke lett: innen a kisgazda szétesés után kellett lemondania nagy fájdalmára. Néhány napig még a földművelésügyi miniszterségre is esélyes volt.

Házas JózsefHázas József (MSZP) egyszer már kikerült és visszaküzdötte magát: 1994-98 között, majd időközi választást nyerve 1999-től volt ismét Siófok képviselője. Most megint nem sikerült, pedig környezetvédelmi és egészségügyi témákban nagyon igyekezett a balatoni orvos.

Hiesz Györgynek (MSZP) nem jött be a képviselőség. A sokgyermekes apa saját bevallása szerint alig tudta eltartani családját a képviselői tiszteletdíjból, ezért munkát kellett vállalnia, ami mellett viszont alig maradt ideje a parlamenti munkára. Csak a szűzbeszédét mondta el, és 8 év után nem is indult újra.

Homoki János honvédelmi államtitkárként dolgozta végig az elmúlt ciklust, így érdemi képviselői munkát nem végezhetett. Közben kicsúszott alóla a pártja.

Horváth BélaHorváth Béla sem újított. Ő megszakítással teljesített két ciklust. 1990 és 1994 között MDF-es képviselő volt, 1998 és 2002 között viszont kisgazda. Nem annyira a szakértői munka, mint inkább indulatos felszólalásai tették ismertté.

Képviselőként szinte semmit sem alkotott a metodista lelkész Iványi Gábor (SZDSZ), akinek közéletei fellépései mindig fontosak voltak, de nem a Ház falai között történtek. A harcos kisebbségvédő és hajléktalanokat felkaroló honatya 1990 és 1994 között még inkább, 1998 és 2002 között azonban már egyáltalán nem volt aktív tagja az Országgyűlésnek.Karl Imre (MSZP)

Karl Imre (MSZP) egyéniben a második fordulóba jutott ugyan, de öszességében csúnya vereséget szenvedett Potápi Árpádtól. A Horn-kormány egykori energiaár-kormánybiztosa két ciklust húzott le az Országgyűlésben.

Kertész István (MSZP) a számvevőszéki bizottság tagja volt. Rengeteg gazdasági jellegű jogszabályhoz tett javaslatokat, de igazán a számviteli törvénynél tette oda magát. Egy hellyel került hátrébb a megyei listán, és ez elég volt ahhoz, hogy kiessen.

Búcsúzik Kertész földije, Kiss Gábor Szabolcs-Szatmár megyei szocialista is. Megyei listás helyezése pont az első nem bejutó hely, az országos listán pedig nincs rajta. Kiss 1994-től volt képviselő, nyolc éven át a kulturális bizottság tagja, meglehetősen aktív. A nyugdíjas korú képviselő a megyei közgyűlésben dolgozhat majd a jövőben, hiszen annak is tagja.

Koleszár Lajos egyike az MSZP számos egészségpolitikusának, és vannak nála aktívabbak, befolyásosabbak néhányan. Talán ez volt az oka, hogy most, 8 év után kimaradt.

Kristyánné Aknai ErszébetKristyánné Aknai Erszébet (MSZP) meglehetősen észrevétlenül tevékenykedett az emberi jogi bizottságban 8 éven át. Ő volt az elnöke a nők jogaival foglalkozó albizottságnak, amely utoljára akkor hallatott magáról, amikor megalakult. Négy éve elég volt a bejutáshoz az országos lista 71. helye, most már az 55. sem.

Kupa Mihály vette talán a leginkább szívére a vereséget. Sem egyéniben, sem pártja színeiben nem jutott az Országgyűlésbe a veterán politikus, aki volt már pénzügyminiszter is az Antall-kormányban, és 1998-ban egyetlen függetlenként jutott az Országgyűlésbe Szerencsről.

Lakatos András (MSZP) kétszer hódította meg Baktalóránházát, harmadszor pedig el sem indult. 8 évig a mezőgazdasági bizottságban tevékenykedett.

Lányi Zsolt, a kisgazda veterán néhány hétig a Torgyán-ellenes szakadárok vezére volt, majd megcsömörölve visszavonult. A honvédelmi bizottság elnöki posztja volt a legmagasabb sarzsija.

Nagyiványi Zoltán 8 évig a számvevőszéki bizottság tagja és Kőbánya képviselője volt. Egyéniben nem indult újra, listás helye nem volt elegendő.

Nemcsók Jánosra nem képviselőként, hanem a bősi vízlépcső egykori kormánybiztosaként fognak emlékezni tovább. Az, hogy csak országos listán és a 80. helyen indult azt mutatja, nem volt reális esély a folytatásra.

Nikolits István volt titkosszolgálati miniszter kiesése nagy meglepetés.

Pallag LászlóPallag László szintén nyolc évig volt tagja az Országgyűlésnek, a Kisgazdapárt színeiben. Pallag az olajbizottság elnökeként szerzett hírnevet, de a ciklus végére tekintélye elfogyott: egyéni körzetében nem jutott be a második fordulóba, pártja pedig nem került be az Országgyűlésbe, így listán nem küldheti őt a Házba. Pallag szakmája elektroműszerész, de ma már inkább gazdálkodik. Párttársai, a kevésbé ismert Pancza István és Pápai Mihály szintén 8 év után pakolhatnak.

Pozsgai Balázs (MSZP) mandátuma is megszűnt is. Az országos lista 133. helye nem elég. Pozsgai 1994-től volt képviselő, a legutóbbi négy évben a rendészeti albizottság elnöke. Ugyanígy járt párttársa, a meglehetősen aktív Pusztai Csaba, aki a múltkor is csak épp hogy bekerült.Rubovszky György

Rubovszky György (Fidesz) sorsa is rosszabbra fordult, miután vereséget szenvedett a második körben Pető Ivántól. Országos listás helye nem elegendő. Rubovszky 1994 óta volt képviselő, előbb KDNP-s ként, majd az elmúlt ciklusban fideszesként volt az alkotmányügyi bizottság - igen aktív - tagja.

Simon József (MSZP) eddig kétszer jutott be az országos listáról, most ez sem jött össze az agrárpolitikusnak, aki egyéniben kikapott. Szak- és párttára, Solymosi József szintén 8 év után búcsúzik.

Szabó János sem volt klasszikus képviselő. 1997-ben, a ciklus végén került be, alig volt ideje megmelegedni és máris honvédelmi miniszter lett az Orbán-kormányban. Politikai jövője nem tűnik fényesnek.

Szabó Lukács, az öntörvényű jobboldali radikális képviselő már a rendszerváltáskor bekerült a parlamentbe (MDF-esként), majd négy év után MIÉP-esként tért vissza. A MIÉP-frakcióból azonban hamar kilépett, és ezután függetlenként próbálta hallatni a hangját.

Szabó Sándorné, az MSZP szociálpolitikusa nagy csatában vesztett Győrött, ez viszont elég is volt, hogy a következő ciklusban ne legyen képviselő. Keze nyoma számos szociális jellegű jogszabályon - ha kismértékben is, de - ott van. Ugyanerre a sorsra jutott párttársa, az oktatási ügyekkel foglalkozó Szilágyi Péter, aki pedig kétszer is nyert Berettyóújfalun, de harmadszor szoros versenyben alulmaradt. Ugyanez lett a sorsa az idős szocialistának, Takács Imrének, aki Hajdúszoboszlón most először maradt alul. A Házban népszerű volt az energikus, sokat beszélő bácsi, aki körzete miatt is a gyógyturizmusal foglalkozott a legtöbbet. Tokár István velük együtt érkezett és velük együtt távozik a Házból. Ugyanez igaz a hajlott korú Üszögi-Bleyer Jenőre, aki visszavonult.

Tímár GyörgyTímár Györgyszemélyében egy utánozhatatlan egyéniség távozik a Házból. A kisgazda képviselő javaslatai és felszólalásai egyaránt formabontóak voltak. Ő követelte egy éjszakába nyúló vita során, hogy hozassanak pogácsát a képviselőknek.

Torgyánné Cseh Mária (FKGP) férjével együtt bukott. Nyolc év alatt sokféle bizottságnak volt a tagja, de úgy tűnt, leginkább még a gyermekvédelem érdekli.

Varga István az MDF frakciójának egyetlen olyan tagja, aki nem folytatja képviselői pályafutását (és egyben talán a legkevésbé ismert), miután kikapott Orosházán Vastagh Páltól. Varga többször volt frakcióvezető-helyettes, és 8 éven át a mentelmi bizottság tagja. Kiemelten foglalkozott a bírósági végrehajtásról, illetve a zálogjogról szóló törvénnyel.

Csak egy ciklus jutott

T. Asztalos Ildikó (SZDSZ) volt ipari államtitkár is búcsút mondhat az Országgyűlésnek. A politikus 1996-98 között töltötte be a Horn-kormányban államtitkár tisztségét. A SZDSZ Borsod megyei listáját vezette ugyan, de onnan pártja egy embert sem delegálhat az Országgyűlésbe.

Rövid tündöklés után távozik Atyánszki György (FKGP) is, aki vehemens természete mellett, azzal emelkedett ki az elmúlt ciklusban, hogy csődbűntett miatt jogerősen elítélte őt a bíróság.

Bazsa György (MSZP) négy évet töltött el parlamenti oktatáspolitikusként. A kémikusprofesszor a Debreceni Egyetem Boda Ilonarektoraként tevékenykedhet tovább.

Boda Ilona (FKGP) az egyik legtehetősebb képviselő volt a vagyonnyilatkozatok szerint. Munkaügyi bírói karrierjét cserélte politikusira, ami - ha úgy vesszük - megérte, hiszen egy éven keresztül környezetvédelmi államtitkár lehetett a kecskeméti illetőségű asszony.

Nem lesz ott a következő Országgyűlésben a területfejlesztési bizottságban dolgozó Bodzás Ferenc Árpád (MSZP) sem, aki nem alkotott maradandót négy év alatt.

Csatári József (FKGP) volt az egyik legnagyobb földbirtokos az előző Országgyűlésben, s négy évig a vidékfejlesztési albizottság elnöke. Aktivitása a mezőgazdaságra irányult s ő javasolta a növényvédelmi kamara létrehozását, sikertelenül.

Cseh Sándor MIÉP-esként kezdte, majd hamari kilépés után néhány évet pártalapítási kísérletekkel töltött. A ciklus végén szállt fel a kisgazdák süllyedő hajójára, ami mindenképpen elégtelen ritmusérzékről tanúskodik. Az idős kisgazda politikus függetlenként nem nagyon juthatott szóhoz.

Csúcs LászlóCsúcs László emlékezetes figurája marad a közéletnek. Képviselőként csak egy ciklust szolgált ugyan, de rádióelnökként és fővárosi MIÉP-képviselőként már korábban is jelen volt a politikában. A kisgazdák jelöltjeként került a parlamentbe, ahol kritikusait szorgalmas költségvetési bizottsági alelnökként lepte meg, mígnem a versenyszerűen kerékpározó képviselőt is magával ragadta a kisgazda összeomlás.

Dán János (FKGP), Makó volt képviselője interpellációkkal és kérdésekkel szerepelt sokat a plénumon. A ciklus végén aztán árnyékot vetett egyébként sem hosszú pályafutására feltételezett visszaélése a képviselőknek járó lakbértámogatással.

Négy éve éppen csak bejutott, most éppen csak lecsúszott a mandátumról (mindkétszer egy listás helyen múlott) Fazekas Sándor (Fidesz), Karcag polgármestere, aki frakcióvezető-helyettes is volt az elmúlt ciklusban. Varga Mihály pénzügyminiszter földije az ügyrendi bizottságban dolgozott, és nevéhez fűződik a katasztrófavédelmi törvény néhány passzusa.

Gubicza Tibor

Nem indult a mostani választáson a csendes (és passzív) fideszes oktatáspolitikus, Gubicza Tibor, aki kevés felszólalását zavarbaejtően keresett stílusban adta elő - ő használta a Tisztelt Ház falai között egyedüliként az "elszöntyömpörödött" kifejezést.

Csak listán, ott sem bejutó helyen indult újra Gyimesi István (Fidesz). Nincs mit szépíteni rajta: négy éven keresztül észrevétlen maradt. Nem tette emlékezetessé nevét párttársa, Györkös Péter állatorvos sem.

A legdicstelenebb képviselő pályafutás ebben a ciklusban kétségkívül Gyuga Pálé. Gyuga fideszesként került az Országgyűlésbe, majd kizárták a frakcióból, amikor választókörzetében, Keszthelyen leromboltatott egy üzemet, amely az ő ingatlanán állt. Gyuga négy év alatt egyszer sem szólalt fel vagy javasolt valamit az Országgyűlésben, és már nem is fog.

Hanó MiklósHanó Miklós kevéssel maradt le: esélye volt megnyernie egyéni választókörzetét Mezőkovácsházán, de végül alulmaradt Karsai Józseffel szemben. Hanó kisgazda képviselő volt, de időben átigazolt a Fidesz, ez sem segítette azonban mandátumhoz. A legtöbb energiát a termőfölddel összefüggő jogszabályokra fordította.

Egy hiperaktív egészségpolitikus távozik Hegedűs Mihály kisgazda képviselő személyben az Országgyűlésből. Hegedűs nagy szerepet játszott a ciklus végén a sokat vitatott kórháztörvény elkészítésében. Gyakran önálló véleménye, előadói stílusa is viszonyag élvezetes volt.

Helmeczy László állva halt meg: a Centrum jelöltjeként nem lépett vissza a második fordulóban - igaz, nem is lett képviselő. Helmeczy fideszesként jutott az Országgyűlésbe 1998-ban, majd kizárták onnan, mert egy megyei ügyben szembehelyezkedett a pártvezetéssel. Jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke.Herbst János

Az egyik legpasszívabb képviselő távozik a fideszes Herbst János személyében. Egyedül a villamosenergia-törvény néhány passzusa fűződik a nevéhez. Kevésen múlt, hogy nem jutott be.

Kimarad a rövid, de látványos pályát befutó MSZP-s Herczog Edit is. A képviselőnő az Európa tanácsi delegáció tagja volt, de hírnevet inkább azzal szerzett, hogy az Orbán-bányák ügyében interpellált.

Hortobágyi KrisztinaHortobágyi Krisztina volt az egyetlen, aki önszántából távozott a Fidesz frakciójából az elmúlt négy évben. A fiatal ceglédi szociálpolitikus később átült az MSZP-be, de úgy tűnik, a szocialistáknak nem ért annyit, hogy az Országgyűlésbe juttassák. Hortobágyi elsősorban gyermekvédelemmel és a fogyatékosok helyzetével foglalkozott. Cegléden önkormányzati képviselőként folytatja.

Nem indult újra egy másik MSZP-s egészségpolitikus, Jakus Zoltán, aki négy éve is éppen csak becsúszott a parlamentbe az utolsó országos listás helyről.

Búcsút mond az Országgyűlésnek Juharos Róbert is, aki ugyan csak 1998 óta volt képviselő, de aktivitisa következtében hamar ismert lett. Juharost Hárs Gábor MSZP-jelölt jócskán megelőzte, a budapesti listán csak 23., ami kevés az üdvösséghez, az országos listán pedig nem is szerepel. Juharos azonban fővárosi közgyűlési és józsefvárosi önkormányzati képviselő is, azaz marad politikai funkciója.Kádas Mihály

Kiesett Kádas Mihály is, aki nem tudta megtartani Miskolcot. A fideszes oktatáspolitikus listán túl hátul szerepelt a bejutáshoz. Nevéhez fűződik a tankönyvtörvény néhány paragrafusa.

Kiszely Katalin Torgyán felfedezettje volt, mégis az elsők között lépett ki a frakcióból és a pártból. Leginkább akkor exponálta magát, mikor Székely Zoltán lefogása után a közbeszerzési bizottság józan ülésvezetésű elnöke lett.

Koczka Csaba (Fidesz) az alkotmányügyi bizottság tagja volt, messze nem a legaktívabbak közül. A négy év alatt szinte csak az APEH-hel kapcsolatos törvénymódosításból vette ki a részét. Nem tudni, miért indult újra Zalaegerszegen, hiszen megyei listán nem bejutó helyen ugyan, de ott volt.

Koltai IldikóBúcsúzik Koltai Ildikó fideszes képviselő is, aki pedig épp a ciklus végére lett ismert a tejtermékekre koncentráló fogyasztóvédelmi akciójával.

Hacsak az újraszámolás meg nem fordítja az eredményt Szerencsen, távoznia kell Koncz Ferencnek (Fidesz) is.

Koppánné Kertész Margit a széthullott kisgazdáktól próbált a MIÉP felé menekülni, de nem tudott ismét bejutni.

Kurucsai Csaba: szintén egy kisgazda áldozat. Négy évig lehett az EU-integrációs bizottság alelnöke és számos delegáció tagja.

Lévai Ferenc (MSZP) kizárólag a sporttörvénnyel kapcsolatban ügyködött, és nem indult a mostani választáson.

Lévai Tibor (Fidesz) fiatalon máris véget vetett a parlamenti politizálásnak. Az idegenforgalmi bizottságban töltött négy év után most nem indult a választáson.

Molnár János szocialista katonapolitikus volt 8 évig, közepes aktivitással. Nem indult újra a választáson.

A kisgazda Molnár László semmiről, párttársa Molnár Róbert pedig csak Schmuck Andorral folytatott fogyókúraversenyéről és Torgyánról írott könyvéről maradhat - egy darabig - emlékezetes.

Kiesett Mánya Kristóf (Fidesz) orvos, miután a vitatott, de végül jóváhagyott első forduló után a másodikat is elveszítette Gyönygyösön.

Mayer Bertalan (MSZP) sem lesz ott a következő négy évben, nem is szerepelt a párt országos listáján, pedig négy éve még a 25. volt.

Orosházi György volt kisgazda képviselő a Fidesz színeiben sem tudott nyerni, Oszlár Albert, aki viszont a Fidesz színeiben volt képviselő, el sem indult a választáson.

Perlaki JenőBúcsúzik Perlaki Jenő is, aki nagyon aktív volt az elmúlt négy évben. A Fővárosi Közgyűlésben dolgozhat majd tovább, hiszen ott is képviselő, frakcióvezető-helyettes.

Pokol Béla rövid időre ruccant ki a pártpolitikába, és úgy tűnik, nem jött be neki. Az eddigi legsúlytalanabb alkotmányügyi bizottsági elnök volt (ez a legfontosabb bizottság).

Polonyi Kornél (Fidesz) a plenáris üléseken többnyire csak szemlélő volt, inkább a biztonságpolitikai albizottságban tevékenykedett. Nem indult újra a választáson.

Terhessé válhatott pártja számára végül meghiúsult cégvásárlási ügye miatt Rigler Zoltán (Fidesz), aki az infrastruktúra-fejlesztési albizottságot vezette 1998-tól 2002-ig, de nem indult újra.

Ruchti Róberttel (Fidesz) más a helyzet. Ő elvesztette a választást a tatai körzetben. Aktivitásából kiindulva hiánya nem fog feltűnni az Országgyűlésben.Sándor László

Sáling József MSZP-s szakszervezeti vezető sem lesz ott az új Országgyűlésben, ahol eleve jóval kevesebb szakszervezeti fukcionárius fog ülni. Ugyanezen okból fog hiányozni Sándor László, az MSZOSZ elnöke is.

Nem indult a választáson a hajlott korú fideszes tanár, Sáringer Gyula.

Sibak András (MSZP) csak időközben, fél ciklusra került be, és már mehet is.

Szabadi Béla (FKGP) jóformán nem is volt képviselő: előbb az államtitkárság foglalta el, aztán az ügyészség.

Szabó Attila jóval kisebb súlyú ügyben keveredett összetűzésbe a hatóságokkal (közérti randalírozás), viszont a Fideszből emiatt kizárták, és politikusi karrerje is véget ért.

Kiesett Szalay István (MSZP) volt szegedi polgármester.

Az egyik legpasszívabb honatya volt Szinyei András (Fidesz) Heves megyéből. Nála jóval aktívabb volt Ughy Attila, akinek a keze nyomát a kommunizmus emléknapjáról szóló javaslat hordozza. Ughy azonban már az első fordulóban kikapott, a fővárosi listán pedig nem volt bejutó a helyezése. Pórul járt Várkonyi András is, aki nem tudta megismételni győzelmét Érden, és kiesett. Az építésügyi albizottság elnöke volt.

Vágvölgyi János (MSZP) aktív képviselő volt, a szocialisták összetartó egészségügyi csapatának egyik tagja. Nem indult újra. 

Szinte észre sem lehetett venni négy parlamenti éve alatt az egyébként vehemens kisgazda Várhelyi Andrást. Nem jutott az Országgyűlésbe Zsikla Győző sem, akinek pártja, az FKGP nem érte el a küszöböt. Zsikla csak egy cikluson át volt képviselő, de már korábban, az útlezáró gazdák egyik vezéreként ismert lett. Egy párttársuk, Zakó László a ciklus végén a MIÉP-hez igazolt, de ez sem segítette az Országgyűlésbe.

A MIÉP frakciójának minden tagja búcsúzik az Országgyűléstől.

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">