Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Magabiztos kormánypárti előny Hajdú-Biharban
2002. április 8., hétfő, 1:28|Utolsó módosítás: 2002. április 8., hétfő, 2:57

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A területi listán nyolc százalékponttal kapott több szavazatot a Fidesz-MDF mint az MSZP Hajdú-Biharban. A megye kilenc választókörzetéből kettőben már nyert is a Fidesz jelöltje. Még két helyre biztosan számíthatnak a második fordulóban, csakúgy mint az MSZP (vagy megállapodás esetén az SZDSZ). Három körzetben nem lehet jósolni.

Mindhárom debreceni választókerületben a Fidesz jelöltje nyerte az országgyűlési választások első fordulóját. Ráadásul ketten közülük, Kósa Lajos polgármester és Pósán László az abszolút többséget is megszerezték. Pósán az egyéni szavazatok 52,54 százalékát kapta, maga mögé utasítva a 37,58-ig jutó szocialista Szegedi Istvánt, illetve a mindössze 2,84 százaléknyi voksot megkaparintó, Centrum párti Csikai Gyulát.

Pósán László (Fidesz, Debrecen)Kósa magabiztosan, 55,27 százalékkal nyerte saját körzetét, második helyen itt is egy szocialista jelölt, Csontos János végzett 36,24-el. Harmadik 5,15 százalékkal a szabad demokrata Rózsa Péter lett.

Halász János (Fidesz, Debrecen)A debreceni 3. számú választókörzetben is fideszes jelölt nyert, ám ő kicsivel elmaradt az abszolút többségtől. Halász János kulturális államtitkárra a szavazásra jogosultak 48,93 százaléka voksolt, mögötte a szocialista Juhászné Lévai Katalin végzett, 40,61 százalékkal. Haramadik a Centrumot erősítő Varga István lett, 3,86 százalékkal. Halász képes lehet megtartani előnyét, bár kevés tartaléka maradt.

Hajdúhadházon a Fidesz színeiben induló Láyer József végzett az első helyen, 43,86 százalékkal. Második a szocialista Derzsi Miklós lett 29,93-al, míg itt harmadik helyen a kevés független jelölt egyike, Csobán József végzett 12,55 százalékos eredménnyel. Láyer, a megyei közgyűlés elnöke valószínűleg besöpri a mandátumot a második fordulóban.

Szilágyi Péter (MSZP, Berettyóújfalu)A berettyóújfalui választókörzetben az MSZP jelöltje, Szilágyi Péter várhatja a legkedvezőbb pozícióból a második fordulót, rá a voksok 41,91 százalékát adtálk le. Második a fideszes Vitányi István, harmadik a független kisgazdapárti Szeifert Ferenc lett, 34,41 illetve 7,73 százalékkal. Itt Szilágyi szoros versenyben szerezheti meg a képviselői helyet.

Püspökladányban is szocialista jelölt, Dr. Molnár László végzett az első helyen, az egyéni szavazatok 45,32 százalékával. Nem sokkal lemaradva, 40,46 százalékkal a Fidesz-MDF közös jelöltje, Arnóth Sándor jelenlegi képviselő lett a második, míg a lényegesen szerényebb 6,44 százalékos, a harmadik helyhez elegendő eredményt Móri Antal, a MIÉP jelöltje érte el. Itt még nem dőlt el a verseny, Arnóth akár be is hozhatja Molnárt.

Hajdúszoboszlón alig néhány száz szavazatnyi a különbség a két élen végzett jelölt közt. A fideszes Márton Attila (a Dunaferr-vizsgálóbizottság egykori elnöke) 45,43, míg a veterán szocialista Takács Imre (az egyik legtöbbet felszólaló képviselő) 43,95 százalékkal várhatja a második fordulót. Alaposan lemaradva, 3,43 százalékkal Luxeder Endre független jelölt végzett a harmadik helyen. Itt igazán nyílt csak a verseny!

Gál István (SZDSZ, Balmazújváros)Balmazújvárosban három jelöltnek is sikerült meghaladni a 20 százalékos eredményt. Itt a fideszes Tiba István 33,36, a szocialista Tóth József 32,77, míg a város polgármestere a szabad demokrata Gál István 22,60 százalékkal zárt. Ha az SZDSZ-es jelölt visszalép, akkor Tóth lehet befutó, de egy MSZP-SZDSZ megállapodás esetén az is előfordulhat, hogy Tóth lép vissza és Gál nyer a második fordulóban, hiszen nem sok körzet van, ahol az SZDSZ 20 százalék feletti eredményt ért el.

Hajdúböszörményben is hasonlóan szoros eredményt ért el a két legnagyobb párt jelöltje. A Fidesz jelöltje, Püski András a voksok 43,91, míg az MSZP színeiben induló Nagy Sándor a 42,19 százalékát szerezte meg. Harmadik a szabad demokrata Császi József lett, 4,84 százalékkal. Mivel itt a többi jelölt nem erős, a végkimenetel is bizonytalan.

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">