Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Több minisztériumot akar az SZDSZ, mint 1994-ben
2002. április 23., kedd, 14:59|Utolsó módosítás: 2002. április 23., kedd, 15:34

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A héten megkezdődnek az érdemi tárgyalások az MSZP és az SZDSZ között. Bár a tárcák leosztásáról várhatóan még nem lesz szó, az SZDSZ az 1994-1998-as ciklushoz képest hangsúlyosabb szerepet szán magának a kormányzatban. Szent-Iványi István frakcióvezető szerint a jelenlegi helyzetben négy tárca mindenképpen megilletné a pártot. Az SZDSZ várhatóan az informatikai és az oktatási tárcát mindenképpen szeretné megszerezni a tárgyalások során.

1994-ben az SZDSZ 66 képviselője került be a parlamentbe. Az MSZP akkor 204 képviselőjével abszolút többségben volt, ennek ellenére koalíciót kötött a két párt. Akkor a belügyi, az oktatási és a közlekedési tárcát kapta az SZDSZ.

Bár most csupán 20 képviselővel van jelen a párt a parlamentben, mivel az SZDSZ nélkül az MSZP nem tud kormányt alakítani, a szabad demokraták hangsúlyosabb szerepet kívánnak vállalni a kormányzati munkában. Ezt Kuncze Gábor elnök és Szent-Iványi István ügyvivő, frakcióvezető is megerősítette. Szent-Iványi szerint négy tárca reálisan megilletné a pártot.

Korábban szinte biztosnak tűnt, hogy Kuncze Gábor ismét a belügyi tárcát irányíthatja, mára azonban úgy tűnik: a pártelnök nem feltétlenül kíván részt venni a kormány munkájában.

Ehhez az is hozzájárulhat, hogy a szocialisták tervei szerint szétbontanák a Belügyminisztériumot, és külön létrehoznának egy kisebb munkaügyi minisztériumot, valamint a lakáskérdésekkel is egy helyen, egy tárcánál foglalkoznának. Jelenleg a belügyi tárcához tartozik a rendőrség, valamint az önkormányzatok felügyelete. Az önkormányzati kérdések különválasztásához az önkormányzati törvényt is módosítani kellene, ez azonban kétharmados támogatást igényelne, így ez valószínűleg elmarad. A Fidesz ugyanis ezt - eddigi nyilatkozatai alapján - nem támogatja. Az SZDSZ elképzelhetőnek tartja, hogy két tárca foglalkozzon az önkormányzatokkal: a felügyelet maradna a BM-nél, a lakáskérdés egy másik minisztériumhoz, például a szociálishoz kerülne.

Az MSZP eredeti tervei között szerepelt az Ifjúsági és Sportminisztérium megszüntetése, a kulturális és az oktatási tárca ismételt összevonása is, valamint egy informatikai tárca felállítása. Szili Katalin szocialista elnökhelyettes az [origo]-nak azt mondta: a kormányzati struktúra átalakítása nagyban függ az SZDSZ-szel folytatott tárgyalások eredményétől. Az MSZP mindenképpen "takarékosabb és koncentráltabb" kormányzatot akar, kevesebb számú és kisebb tárcákat képzelnek el. Az SZDSZ a javaslatok többségével ugyanakkor egyetért.

A leendő miniszterekkel kapcsolatban mindkét oldalon nagy a titkolózás. Mint azt több politikus is elmondta az [origo]-nak: először a kormányprogramról egyeztetnek, utána lehet szó a kormányzati struktúra átalakításáról, majd ha meghatározzák a tárcák számát, akkor gondolkodnak a lehetséges miniszterekről. Az önkormányzati kérdésekkel foglalkozó tárca várományosa ugyanakkor várhatóan Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere. Az informatikai tárca élére többször felmerült Mandur László, az MSZP budapesti elnökének neve. Ehhez a tárcához azonban várhatóan az SZDSZ is ragaszkodni fog, mivel az informatikai fejlesztéseket eddig a szabad demokraták erőteljesebben szorgalmazták. Mint Magyar Bálint, az SZDSZ ügyvivője fogalmazott: az összes parlamenti párt közül nekik van a legmarkánsabb programjuk ezzel kapcsolatban. Az oktatási tárca élére is inkább szabad demokrata politikus az esélyes, csakúgy, mint nyolc évvel ezelőtt. Magyar úgy fogalmazott az [origo]-nak: nyilvánvalóan vannak tárcák, amik "jól állnak" az SZDSZ-nek, de a tárgyalások során nemcsak miniszteri, hanem egyéb kormányzati pozíciókról is szó lesz.

Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt eddig hat miniszterjelöltjét nevezte meg, közülük ketten nem képviselők. Várható, hogy a további, szocialista vezetésű tárcák egy részénél is szakembereket és nem MSZP-s képviselőket nevez meg Medgyessy. Valószínű ugyanakkor az is, hogy az SZDSZ inkább a képviselői közül nevez meg miniszterjelölteket. A szabad demokraták szerint ugyanis hatékonyabb a munka, ha a tárcavezetők frakciótagok is egyben.

Felmerült, hogy a szoros választási eredmény miatt gondot okozhat, ha a képviselő-miniszterek egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudnak annyira intenzíven részt venni a parlament munkájában. Szili Katalin szocialista elnökhelyettes ezzel kapcsolatban hétfő este még úgy nyilatkozott a tv2-nek, hogy lehetséges, hogy egy-egy miniszter lemond mandátumáról. Kedden azonban az [origo]-nak már azt mondta: a miniszterek meg fogják tudni oldani, hogy jelen legyenek a szavazásokon. Ezt erősítette meg Kovács László MSZP-s pártelnök is, a külügyi tárca várományosa, aki szerint ahogy 1994-ben is be tudta osztani idejét és feladatait, úgy ez most sem okozhat gondot, így nem foglalkozik a mandátumáról való lemondás gondolatával.

Kapcsándi Dóra

Ajánlat:

Az [origo] választási oldala

Korábban:

Hivatalosan is értesítették Mádl Ferencet a koalícióról
(2002. 04. 22.)

Medgyessy miniszterjelöltjei
(2002. 04. 22.)

Kisebb apparátussal, új tárcákkal igazgatna az MSZP
(2001. 11. 28.)

Fórum:

A program győzött vagy a nosztalgia?

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">