Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Módosíthatná az eredményt az OVB által tárgyalt javaslat
2002. április 25., csütörtök, 11:14|Utolsó módosítás: 2002. április 25., csütörtök, 15:56

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Országos Választási Bizottság szerdai ülésén hosszas vita után sem tudott dönteni arról a beadványról, amely szerint a visszalépő jelöltekre leadott szavazatokat nem lehetne figyelembe venni a mandátumok kiosztásakor. Ez alapján az SZDSZ elvesztené mandátumai egy részét a Fidesz javára. Tóth Zoltán szakértő szerint azonban a törvény egyértelmű, a beadvánnyal nem lehetne érdemben foglalkozni.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) elé került egyik beadványban a levél írója azt állítja: szerinte a választási eljárási törvény alapján kiesik a jelölt, ha a szavazás megkezdése előtt a jelöléséről írásban lemond, választójogát elveszti vagy meghal. Ha a jelölt a választást megelőzően lemondott jelöltségéről és a jelöltek nyilvántartásából is törölték, nem rendelkezik a továbbiakban a választási eljárás során az őt megillető jogokkal és kötelezettségekkel.

A beadványozó szerint - mivel az országos listán szerezhető mandátumok a második fordulót követően kerülnek kiosztásra - a visszalépő jelöltet is kiesett jelöltként kell kezelni a listás mandátumok kiosztásánál.

Az OVB szerdai ülésén nem tudott érdemben dönteni a beadványról, így azt hétfőn újra tárgyalják. Poczkodi Balázs, az SZDSZ és Szoboszlai György, az MSZP által delegált OVB-tag szerint a beadvány tévedésen alapszik, így el kell utasítani. Ha ugyanis a visszalépő jelölt töredékszavazatai nem számítanak, csökkenne az SZDSZ mandátumainak száma, de ugyanígy visszamenőleg meg kellene semmisíteni az 1994-es és 1998-as eredményeket is. A többség azonban úgy döntött, hogy érdemben foglalkozni kell a kérdéssel.

Tóth Zoltán, a Közép-kelet-európai Választási Szakértők Egyesületének főtitkára szerint - bár a konkrét beadványt nem ismeri teljes terjedelmében - a törvény egyértelműen fogalmaz a mandátumszámítással kapcsolatban. E szerint az első, érvényes fordulóból kell számítani a töredékszavazatokat. Mivel a mostani választásokon az első fordulóban valamennyi választókerületben érvényes volt a szavazás, innét kell számítani a töredékszavazatokat. "Hogy a második fordulóban ki lépett vissza, az indifferens" - mondta a szakértő az [origo]-nak.

Tóth hozzátette: ha komolyan veszi az OVB a beadványt, akkor az 1994-es és 1998-as választások eredményét is meg kellene semmisíteni, mert akkor is történtek visszalépések. Ha a testület elfogadná az indítványt, akkor megváltozna az eredmény, és a kormány többsége jóval kisebb lenne, egyes számítások szerint 195-191 mandátumarányra csökkenne. Ezen logika alapján viszont az MSZP és az SZDSZ akár nyerhetett volna 1998-ban, amikor kisgazdák léptek vissza szintén nagy számban.

Ajánlat:

A parlamentbe bejutott képviselők listája

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">