Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Kész a kormánystruktúra MSZP-s terve
2002. május 1., szerda, 23:37

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Eldőlt, ki vezetheti az MSZP frakcióját a következő ciklusban, s a szocialisták elkészítették javaslatukat a kormányzat szerkezetéről is. Eszerint kettővel kevesebb, összesen tizenhat minisztere lehet a Medgyessy-kormánynak, mint elődjének volt, s néhány területet átcsoportosítanak. Az MSZP három tárcát ajánl fel a szabad demokratáknak, akik egy ötös csomagból választhatják ki azokat.

Lendvai Ildikó pártalelnököt javasolja az MSZP elnöksége frakcióvezetőnek - ezt Kovács László jelentette be a testület keddi ülése után. A pártelnök elmondta: egyhangú szavazáson döntöttek arról is, hogy a képviselőcsoport vezetőjének helyettesei Gy. Németh Erzsébet, Juhász Gábor és Katona Béla legyenek. Varju László a frakcióigazgatói posztot töltheti be, amennyiben a jövő hétfőn összeülő képviselőcsoport bizalmat szavaz neki. A szocialista párt elnöksége Szili Katalin elnökhelyettest, az Országgyűlés eddigi alelnökét ajánlja majd házelnöknek.

A Magyar Hírlap értesülései szerint a keddi elnökségi ülésen szó volt a várható kormányszerkezetről is. A lap úgy tudja: Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt három dologban nem enged majd a szabad demokratákkal folytatandó csütörtöki tárgyaláson, így mindenképpen szocialista politikus lesz a házelnök, illetve vezeti az oktatási és a kulturális tárcákat. A Magyar Hírlap információi szerint az MSZP három minisztériumot adna át az SZDSZ-nek. A szabad demokraták öt tárcából választhatnák ki, melyik legyen ez a három. Így szabad demokrata vezetője lehetne a környezet- és vízvédelmi tárcának, a teljes infrastruktúrafejlesztést magába foglaló közlekedési minisztériumnak, az újonnan létrehozandó hírközlési és informatikai tárcának, a gazdasági minisztériumnak, illetve az ifjúsági és sportminisztériumnak. A szocialista párt néhány vezetője úgy vélte: ez utóbbi kettő marad az MSZP-nél.

Az MSZP elnökségi ülésén megtárgyalt, Medgyessy Péter által előterjesztett javaslat szerint 16 minisztere lenne az új kormánynak. Azt már a választási kampány során bejelentették, hogy László Csaba vezeti majd a pénzügyi, Juhász Ferenc a honvédelmi, Csehák Judit a szociális és egészségügyi, Kovács László a külügyi, Bárándy Péter az igazságügyi, Németh Imre pedig a földművelésügyi tárcát. Az is valószínű, hogy Lamperth Mónika, az MSZP elnökségének tagja lesz az új belügyminiszter, Hiller István - aki szintén tagja a szocialista párt vezetésének - az oktatási miniszter, s Kiss Péter volt munkaügyi miniszter foglalkozik majd a szociális és családügyi minisztérium feladatainak egy részét megöröklő foglalkoztatási területtel. Ugyancsak miniszteri posztot kap majd Kiss Elemér, a Horn-kormány egykori államtitkára, aki a Miniszterelnöki Hivatalt vezetheti. A kulturális tárcát még nem dőlt el, hogy ki irányítsa, a lap információ szerint hosszabb ideje folynak a tárgyalások erről Glatz Ferenccel, a Magyar Tudományos Akadémia leköszönő elnökével, ugyanakkor szóba került Jánosi György pártválasztmányi elnök neve is a posztra. A Magyar Hírlap úgy tudja: amennyiben nem kerül szabaddemokrata irányítás alá a közlekedési tárca, Szekeres Imre egykori frakcióvezető irányíthatja azt.

A Medgyessy-kormányban így tizenhat miniszter lesz, a jelenlegi kabinet két miniszteri tisztsége viszont megszűnik. Így nem lesz a PHARE-pénzek elosztásáért felelős miniszter, illetve a polgári titkosszolgálatok felügyeletét sem miniszter látja majd el. Várhatóan ez utóbbi terület a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerülne, irányítója pedig - államtitkári funkcióban - Tóth András, Horn Gyula egykori kabinetfőnöke lenne. Ugyancsak a MEH-ben felügyelné államtitkárként Törzsök Erika a Határon Túli Magyarok Hivatalát. A kultusztárcától a Miniszterelnöki Hivatalhoz kerülne az egyházi ügyek koordinálása, illetve a hazai kisebbségek helyzetével foglalkozó államtitkárság is itt jönne létre. Egyes elképzelések szerint egy szabad demokrata politikus is államtitkári feladatot látna el a MEH-ben, mégpedig azért, hogy az SZDSZ-nek is legyen rálátása a teljes kormányzati munkára.

Korábban:

Szili házelnök, Lendvai frakcióvezető

(Magyar Hirlap)Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">