Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Kötelező szavazást írna elő az MSZP
2002. május 1., szerda, 18:52

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az MSZP még az Országgyűlés alakuló ülése előtt képviselői indítványok formájában benyújt számos olyan javaslatot a parlamentnek, amelyek az új kormány első száz napjára ígért intézkedéseket készítik elő. A párt a szoros választási eredmény miatt bevezetné a kötelező szavazás intézményét.

Lendvai Ildikó alelnök, akit az MSZP elnöksége frakcióvezetőnek javasol, közölte: a televízió, illetve rádió üzemeltetési díj eltörlését, az augusztusi dupla családi pótlék törvényi alapjának megteremtését, a szeptemberi béremelések előkészítését, illetve a felsőoktatási ösztöndíjak és a hallgatói juttatás 30 százalékos emelését tartalmazó javaslatokat nyújtanák be először. Szerinte haladéktalanul el kell kezdeni az indítványok megszövegezését és ezek tartalmáról az egyeztetést az SZDSZ-szel.

Lendvai Ildikó azt mondta: a parlamenti képviselőcsoport hétfői frakcióülésén valószínűleg téma lesz a frakciószabályzat módosítása, mert szükség van a képviselők teljes létszámú jelenlétére az Országgyűlésben. A javaslat szerint - mint mondta - bevezetnék a kötelező szavazás intézményét, vagyis ha valaki nem tud egyetérteni egy indítvánnyal vagy törvényjavaslattal, amit a frakció többsége helyesnek gondol, akkor azt jó előre jeleznie kell, hasonlóan ahhoz, ha nem tud részt venni a szavazáson.

Az alelnök úgy látja, nem ez lesz az elsőrendű fegyelmező eszköz, hanem a képviselők mögött álló választói akarat, amely szerinte a legerősebb politikai nyomás. "Egyetlen képviselő sem számolhat el úgy a választóknak, hogy mondjuk miatta nem valósult meg a száz napos program valamely eleme" - tette hozzá.

Lendvai kitért arra, hogy a frakcióvezetésben munkamegosztást kell kialakítani, de elsősorban a frakcióigazgató feladata lesz a szervezés.

Korábban:

Szili házelnök, Lendvai frakcióvezető

(MTI)Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">