Itthon
Nagyvilág
Bűnügyek
Választási eredmények
Gazdasági hírek
Tévé
Politikai könyvek
Jogszabályok

A rovat hírei


Medgyessyt még nem védik testőrök

Kiürülhet a Tetra-kassza kormányváltás előtt

Megszűnt a nyomozás a Gresham-ügyben

Gidófalvi sugározhat a Pannon hullámhosszán

 Az SZDSZ még nem döntött a miniszterekről


Gyorskeresés
Május 15-én alakul meg az új Országgyűlés
2002. május 2., csütörtök, 6:37|Utolsó módosítás: 2002. május 2., csütörtök, 20:07

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az államfő és a négy parlamentbe jutott párt elnökének megbeszélése alapján Mádl Ferenc május 15-re hívta össze az új Országgyűlés ülését. A köztársasági elnök még külön-külön is tárgyal a pártok elnökeivel, mert a 12 éve kialakult szokásjog alapján ez az egyeztetés megelőzi a döntést arról, hogy kinek adjon kormányalakítási megbízást. Előtte egyeztet a négy frakció a tisztségek elosztásáról is.


Dávid Ibolya, Pokorni Zoltán,
Mádl Ferenc, Kovács László,
Kuncze Gábor

A Parlament Nándorfehérvári termében csütörtök délelőtt 11 órakor kezdődött találkozón Kovács László (MSZP), Pokorni Zoltán (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF) és Kuncze Gábor (SZDSZ) vett részt, valamint természetesen Mádl Ferenc köztársasági elnök. Az Országgyűlés első ülésének összehívása az államfő alkotmányos feladata, az első döntéseket is az alaptörvény határozza meg. (Például a tisztségviselők megválasztása.)

Az alakuló ülés időpontja május 15-e, 14 óra. Ezen a napon a várakozások szerint az államfő bejelenti azt is, hogy kit kér fel a kormány megalakítására. Előtte, május 6-án a frakciók 3-3 képviselője és egy-egy szakértője tanácskozik, hogy az új Országgyűlés bizottságairól és és tisztségviselőiről már előre egyezség szülessen. Az már biztosnak tűnik, hogy az MSZP-t Lendvai Ildikó leendő frakcióvezető, Katona Béla frakcióvezető-helyettes és Varju László, a frakcióigazgatói poszt várományosa képviseli majd a tárgyalásokon - közölte Kovács László pártelnök.

Mint az MSZP kedden bejelentette, a kialakult szokásoknak megfelelően a legnagyobb frakcióval rendelkező pártként igényt tart a házelnöki tisztségre, amelyet az MSZP elnökségének javaslata alapján várhatóan Szili Katalin tölt majd be. Mivel még három alelnöki hely van és három párt, ezért minden további frakció jelölhet majd egy alelnököt az Országgyűlésben. Vita elsősorban a bizottsági elnöki tisztségek körül lehet.Vannak olyan bizottságok, például a költségvetési és a nemzetbiztonsági, amelyet mindig ellenéki képviselő vezet. Az alkotmányügyi pedig rendre a kormánypártok irányítása alatt működik.

A köztársasági elnök ezután külön-külön is tárgyal a pártok elnökeivel, mert a 12 éve kialakult szokásjog alapján ez az egyeztetés megelőzi a döntést arról, hogy kinek adjon kormányalakítási megbízást. Ez alatt kell megbizonyosodnia arról, hogy kinek van reális esélye a kormányzati többségre az Országgyűlésben. Az egyeztetések hétfőn megkezdődhetnek. Mádl Ferenc elsőként a választásokon győztes MSZP elnökével, Kovács Lászlóval tárgyal.

Ajánlat:

Szombaton válhat hivatalossá a választások végeredménye

[origo]Nyomtatható verzió

  Írjon nekünk!  Médiaajánlat  Impresszum  Súgó  
Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemMagyarországról

megyék

települések

közigazgatás

politikai szervezetek, pártok

politikusok

magyar lapok, elektronikus újságok

politikai, közéleti és kulturális lapok

televíziós társaságok

médiasztárok

online rádiók

diákszervezetek


UR9403204777335 UR9403204777335 &dc=2" width="1" height="1">